След снощните разговори с канцлера на Австрия Себастиан Курц в Москва, руският президент Владимир Путин изразил надежда, че цяла Европа няма да изглежда като България при реализацията на проекта за газопровод "Северен поток-2", имайки предвид отказа на нашата страна от строителството на газопровода "Южен поток", съобщават руските медии.

"Действително не бих искал цяла Европа да изглежда като България, която прояви слабост и неспособност да защити националните си интереси", коментирал Путин.

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

ЕС и НАТО не са врагове на Русия

Една от важните теми по време на разговорите с Курц е бил газовият въпрос. Плодотворното сътрудничество между Москва и Виена в енергийния отрасъл се явява една от ключовите области в двустранното сътрудничество, изтъкнал руският държавен глава.

"Нашата страна непрекъснато снабдява Австрия с енергоносители, както и други европейски страни чрез транзита през нейна територия", допълнил Путин.

От своя страна Курц подчертал важността да се гарантира енергийната сигурност на Европа.

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Коментарите на Тръмп "не кореспондират с реалността"

"Австрия подкрепя в това отношение "Северен поток-2", отбелязал австрийският канцлер и добавил обаче, че за Виена е важно да се зачитат интересите на Украйна като транзитна държава.

Путин от своя страна отбелязал, че Москва изхождала от обстоятелството, че Европа заедно с Русия била заинтересована от реализацията на газопровода "Северен поток-2" и той ще бъде построен.