Възобновяването на АЕЦ "Белене" тепърва ще трябва да се одобрява на европейско ниво. Този отговор е получил евродепутатът Светослав Малинов на запитването си от Европейската комисия, съобщават от Демократична България.

"АЕЦ "Белене" никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе", пита евродепутатът Светослав Малинов.

Демократична България вижда в АЕЦ Белене рестарт на кражби и завой към Кремъл

Демократична България вижда в АЕЦ Белене рестарт на кражби и завой към Кремъл

Според тях, това е измама спрямо дясно-центристките избиратели и са в готовност за протестни действия

Въпросите си българският евродепутат Светослав Малинов (ЕНП, Демократична България) зададе през септември. Той поиска писмен отговор от Европейската комисия.

Първият бе за решението на управляващите да възобновят проекта АЕЦ "Белене", а вторият - за новите изисквания за изграждането на атомни електрически централи в ЕС, приети след аварията в АЕЦ "Фукушима". Европейската комисия отговори тази седмица и на двата въпроса.

Последната официална позиция по темата АЕЦ "Белене" на Европейската комисия датира от декември 2007 г.

След това с решение от март 2012 г. Народното събрание замрази изграждането на централата.
Мотивите, представени по време на кабинета "Борисов-1" бяха:
убедеността, че високите стандарти за безопасност могат да се гарантират единствено с най-модерни технологии; опасенията от сеизмичния риск на площадката в Белене и невъзможността републиканският бюджет да финансира проект с недоказана икономическа ефективност.

Процедурата за АЕЦ "Белене" ще мине през 9 етапа
Обновена

Процедурата за АЕЦ "Белене" ще мине през 9 етапа

Сред подалите писмен интерес са китайска, френска и корейска компания

Въпреки тези мотиви, на 7 юни 2018 г., по времето на кабинета "Борисов-3" депутатите от 44-то народно събрание снеха мораториума за изграждане на АЕЦ "Белене" и решиха да търсят възможност за строеж на втората атомна електроцентрала у нас съвместно със стратегически инвеститор.

С отговора си от днес Европейската комисия заяви, че "възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом". Това означава, че тя ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС.

Днес изтича срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Днес изтича срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Според анализатори, проектът е "политическа дъвка"

От ЕК подчертават, че за тях от първостепенно значение е ядрената безопасност и защитата на гражданите. Еврокомисарите припомнят, че европейското законодателство е изменено след аварията във Фукушима, за да се осигури по-високо ниво на ядрена безопасност и по-специално що се отнася до оценката на природните опасности, включително земетресения.

БУЛАТОМ: Трябва държавна гаранция, за да се строи АЕЦ "Белене"

БУЛАТОМ: Трябва държавна гаранция, за да се строи АЕЦ "Белене"

За това настоява изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев

Според Светослав Малинов новите инвеститори трябва да влязат в проект, който няма понастоящем одобрението от Европейската комисия и тепърва ще трябва да се оценява по строгите европейски критерии след Фукушима.

"Няма инвеститор, който да се съгласи на тази авантюра. АЕЦ "Белене" никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе", пита Малинов.

В Европейския парламент се събират и подписи под отговорено писмо до българското правителство, в което се припомня земетресението от 1977 г. с епицентър Вранча. Тогава загинаха над 120 души, много сгради бяха съборени в Свищов и съседните села по поречието на река Дунав.

Осъдиха България заради АЕЦ "Белене"

Осъдиха България заради АЕЦ "Белене"

НЕК трябва да плати €32 млн. на "Уорли Парсънс нюклиър сървисис"

От Демократична България предупреждават правителството да преустанови всички действия, с които могат да се натрупат нови разходи. Белене вече е затворена страница. Ние няма да допуснем повече Борисов да налива пари в джоба на енергийната мафия, категорични са от ДБ.