Помнете Свищов 1977-ма! С този призив от партия СДС изпратиха отворено писмо, в което изразяват своята позиция относно идеите за рестарт на проекта АЕЦ "Белене".

Сините припомнят трагедията от 4 март 1977 г. Тогава силно земетресение нанесе големи щети и взе над 100 жертви в България - само на 10 км от мястото, където сега е площадката на АЕЦ"Белене" - в Свищов.

Но заради наложеното информационно затъмнение тогава останалата част на страната не разбира колко силно е било земетресението и че има човешки жертви и у нас.

Падането на мораториума върху „Белене“ е празен чек, подписан от правителството

Падането на мораториума върху „Белене“ е празен чек, подписан от правителството

Според ДБГ проектът отдавна не е икономически

"Съюзът на демократичните сили продължава да отстоява позицията си, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи по три основни причини: сеизмичната опасност в района, недоказана необходимост от нови мощности и проблема със съхраняването на ядрените отпадъци", се казва в позицията на СДС.

От партията на Божидар Лукарски задават три въпроса, чиито отговор очакват да получат от поддръжниците на проекта.

С оглед на сеизмичната опасност, можем ли с чиста съвест да рискуваме живота и здравето на хората, които живеят в региона, питат сините.

Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", увери Томислав Дончев

Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", увери Томислав Дончев

ЕС няма полза от такъв остров с нерешени проблеми, заяви той за Западните Балкани

Хората на Лукарски питат защо е необходимо да харчим още милиарди левове за АЕЦ "Белене", при положение, че може да се инсталира закупеният вече реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", без да покажат анализ на специалисти, дали това твърдение е екологично, икономически и безопасно осигурено.

От СДС питат как ще се съхраняват ядрените отпадъци от "АЕЦ "Белене". Коя община ще се съгласи да се построи хранилище на нейна територия и колко ще струва това, е въпросът, който очакват да получи отговор от правителството и президента.

Липсата на кадри може да спре разрешението за АЕЦ "Белене"

Липсата на кадри може да спре разрешението за АЕЦ "Белене"

АЯР оценява и човешкия фактор, заяви доц. Димитър Тонев