"Свалянето на мораториума за Белене е подписване на празен чек за правителството. От ДБГ сме категорични, че докато не е ясно как ще изглежда проектът, кой ще го финансира, дали държавата пак ще харчи милиарди левове от бюджета, не трябва да пада забраната за строеж", коментира пред НоваТВ Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите".

"От 2009 година до днес премиерът Борисов е преминал многократно от фазата, че Белене е гьол до това, че е необходим проект. Ако АЕЦ се управлява, както държавата в момента, с постоянно включване и изключване, той несъмнено ще гръмне. Трябва да се внимава с този проект", обяснява Делчев.

ГЕРБ, БСП и ДПС са се прегърнали за АЕЦ "Белене", истинската опозиция, която я е грижа за бъдещето на България, е извънпарламентарната демократична общност, каза той.

Според Делчев проектът "Белене" отдавна не е икономически, а политически. Правителството на Борисов постоянно се опитва да бута държавата на изток, а българската енергетика няма нужда от това да става още по-зависима от Кремълската политика, допълва Делчев.

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

По проекта да се работи без държавна гаранция, искат управляващите

Председателят на ДБГ коментира, че последната нотификация от ЕС за проекта е от 2007 година и е необходима нова, което означава, че рестарт не може да има преди да бъдат попитани европейските ни партньори за нова 22-милиардна централа с източни пари.

"На хората от Северна България не им е все едно къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво, дали е е до Плевен, до Монтана или Видин. Правителството без да е решило проблемите, не трябва да създава нови", добяви Димитър Делчев.