САЩ с интерес да строят АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред медиите по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия. Интерес проявява "Дженеръл Електрик".

През декември 2018 г. е изпратено писмо за намерение. Компанията предявява интерес към турбините на новата централа.

Министър Петкова обясни пред МВФ, докъде сме стигнали с проекта "Белене"

Министър Петкова обясни пред МВФ, докъде сме стигнали с проекта "Белене"

Посочи и компаниите, които проявяват интерес към проекта

Припомняме, подобен интерес бяха заявили и китайски и корейски компании. Изграждането на АЕЦ "Белене" включва два блока с мощност 1000 MW по проект А92 от трето поколение.

Разработен от водещи проектантски и инженерни организации въз основа на натрупаните знания и опит в проектирането, изграждането и експлоатацията на АЕЦ с реактори ВВЕР (VVER), проектът А-92 е лицензиран от регулиращите органи в страната-производител и отговаря на съвременните национални изисквания по безопасност, както и на препоръките на МААЕ, изискванията на международната консултативна група INSAG и др.

ДБ критикуват Петкова, че се опитва да оборва ЕК за „Белене“

ДБ критикуват Петкова, че се опитва да оборва ЕК за „Белене“

Нов проект ли е „Белене“, какво се случва с отработеното ядрено гориво в Козлодуй и държавна тайна ли е това?

Проектът за АЕЦ "Белене" принадлежи към трето поколение на най-често използваните ядрени реактори по света - реактори с вода под налягане.

Това е еволюционен проект, който използва най-доброто от натрупания десетилетен опит в проектирането и експлоатацията на леководни реактори и го съчетава с най-съвременни технически решения и уникални нововъведения, пишат някои експерти.

Светослав Малинов: Новият инвеститор за АЕЦ "Белене" влиза в преговори за години

Светослав Малинов: Новият инвеститор за АЕЦ "Белене" влиза в преговори за години

Евродепутатът призова министър Теменужка Петкова да се изправи пред фактите

В реакторната установка на проекта за АЕЦ "Белене" се използва реактор с вода под налягане с четири циркулационни кръга.

Номиналната топлинна мощност е 3010 MW, а нетната полезна мощност - 1011 MW. Процесът на презареждане на горивото трае 14 дена, а плановият годишен ремонт е редуциран и трае между 20 и 50 дена в зависимост от обема на текущите ремонтни дейности. 

Държавата не знае какво да прави с АЕЦ "Белене", убеден Румен Овчаров

Държавата не знае какво да прави с АЕЦ "Белене", убеден Румен Овчаров

И за "Турски поток" не сме били наясно

Припомняме също, че на 7 юни 2018 г. бе вдигнат мораториума върху изграждането на втора атомна електроцентрала в България - АЕЦ "Белене". В парламента се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции, но със стратегически инвеститор.

Мораториумът бе наложен по време на първия кабинет "Борисов" през 2012 г., а бе отменен от третия кабинет - също "Борисов", но през 2018 г. Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

До началото на деня енергийният министър Теменужка Петкова не е обявила начина за откриване на инвеститор. По време на заседанието на българо-руската икономическа комисия, която се проведе в Москва, руският енергиен министър Александър Новак потвърди интереса на Русия да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене".

Петкова тогава обяви, че до края на годината ще бъде обявен търг за избор на инвеститор за централата.

Срокът за отваряне на процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" изтече на 31 октомври 2018 г.