АЕЦ "Белене" е един корупционен гьол. Това заяви на пресконференция във връзка с подготвената от правителството процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" съпредседателят на обединение "Демократична България" Атанас Атанасов.

Според демократите с изказванията си министърът на енергетиката се опитва да обори официалната позиция на ЕК. "Борисовата държава работи по системата "много обичаме европейските пари, но никак не ни харесват европейските правила", допълни Атанасов.

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът

Нов проект ли е АЕЦ "Белене", какво се случва с отработеното ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" и държавна тайна ли е това, запитаха на пресконференцията.

Евродепутатът Светослав Малинов беше категоричен, че АЕЦ "Белене" е нов проект по чл. 41 от Договора за Евратом. Това става ясно от критериите на ЕК, че има нова структура на финансиране, нов инвеститор, има нови завишени изисквания след аварията в АЕЦ "Фукушима", които са влезли в сила. Освен това проектът е преустановен с решение на Народното събрание, припомни Малинов мораториума от 2012 г. по време на първия кабинет "Борисов", който бе отменен от кабинета "Борисов-3".

Отговорът за това е даден от Ариас Канете от името на ЕК след официално запитване от страна на Светослав Малинов.

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Разполагаме с много добре развита газопреносна инфраструктура, увери министърът

"Нито един инвеститор да не идва тук с илюзията, че ще избегне нови преговори с ЕК", предупреди евродепутатът. Според него въпросите му към службата на ЕП за парламентарни изследвания е трябвало да бъдат зададени от българското правителство, преди да бъде оповестено решението за търсене на стратегически инвеститор.

По думите му няма да се стигне до завършване на проекта, защото АЕЦ "Белене" е обречен още от сега.

Припомняме думите на министър Теменужка Петкова, според която "тези условия най-общо казано произтичат от това на първо място да бъде защитен имущественият и финансов интерес на българската страна. От друга страна да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, от трета страна да бъде спазено решението на българския парламент и да търсим възможност за реализация на проекта при максимална сигурност".

С тези думи вчера тя представи готвената процедура за избор на стратегически инвеститор на ядрената електроцентрала пред парламентарната енергийна комисия. Петкова добави, че основно условие е подкрепата на парламента.

Симеонов притеснен, че АЕЦ "Белене" може да фалира АЕЦ "Козлодуй"

Симеонов притеснен, че АЕЦ "Белене" може да фалира АЕЦ "Козлодуй"

Теменужка Петкова не вижда такъв риск

В отворено писмо до Народното събрание и до българското правителство членове на ЕП призовават кабинета да се откаже от изграждането на втората ядрена електроцентрала. Всички нови проекти трябва да подлежат на новите силно завишени критерии, дължащи се на сеизмичен риск.
За всички евродепутати от съседните ни държави би трябвало да има съгласие по този казус, смята и Борислав Сандов от "Зелените".

АЕЦ "Белене" не е само национален въпрос, а се намира в границите на ЕС, подчерта той. "Колкото по-бързо българското правителство се откаже от този проект, толкова по-малко ще са щетите за българския данъкоплатец", отбеляза Сандов.

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро
Обновена

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев

Според Малинов на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се трупа ядрено гориво, а не се извозва. Истината по въпроса трябваше да получим от г-жа Теменужка Петкова.

Проф. Георги Касчиев коментира, че регулацията за това попада в европейска стратегия, според която трябва да се транспортират 200 тона ядрено гориво. "Петкова манипулира своите колеги в правителството, заблуждава партньорите в ЕС, като системно не изпълнява стратегията", отсече експертът.

Той изтъкна, че в натрупаните над 900 тона, се съдържат близо 10 тона плутоний, чиито характеристики са застрашителни за страната.

Къде са огромните средства, които не са използвани за нормативните цели, пита Касчиев.