Различно тълкувание на решението на ЕК за проекта АЕЦ "Белене" представят енергийният министър Теменужка Петкова и евродепутатът Светослав Малинов. Според Малинов проектът "АЕЦ "Белене" трябва да започне отначало.

Становището на ЕК означава, че АЕЦ "Белене" е нов проект и от тук нататък новият инвеститор, който още не го знаем, влиза в тази тежка процедура, която започва отначало. Това каза пред bTV евродепутатът Светослав Малинов.

Според него новият инвеститор сега влиза в тежка комуникация с ЕК, която ще трае години, докато се изготви новият пакет.

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът

За да не плащаме неустойки, всеки следващ инвеститор трябва да бъде информиран в самото начало на преговорите лично от енергийния министър, че той влиза в нова процедура, категоричен е Светослав Малинов.

Припомняме, ден след като евродепутатът обяви отговора на Еврокомисията за бъдещето на АЕЦ "Белене", че трябва да се иска разрешение за нов проект, енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че месеци, а не години би отнела процедурата за одобрение на АЕЦ "Белене" от страна на Европейската комисия.

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Разполагаме с много добре развита газопреносна инфраструктура, увери министърът

Той призова енергийният министър Теменужка Петкова да се изправи пред фактите и пред становището на Европейската комисия, заяви Малинов.

"Българското правителство е прекратило този проект през 2012 г. и затова той е нов. Но е нов, не само защото е прекратен от Народното събрание, а защото има нова структура на финансиране, нов инвеститор, който дори не го знаем", допълни Малинов.

Първанов: Енергийните претенции на България са сведени до минимум

Първанов: Енергийните претенции на България са сведени до минимум

САЩ нито строят ядрена централа, нито дават газ, но ни бранят от руски енергийни проекти

Относно отработеното ядрено гориво Малинов заяви, че не е тайна периодичността и количеството, което трябва да се извози. "А именно, всяка година най-малко 50 тона отработено ядрено гориво трябва да се извозват. Нямам представа дали това се спазва", каза Малинов.

"Това е част от публичната информация. Българското правителство само си е записало тези задължения в своята стратегия за безопасност", изтъкна евродепутатът Светослав Малинов.