Енергийните претенции на България са сведени до минимум. Това заяви пред БНТ президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов.

Той заяви, че е на 90% сигурен, че "Турски поток" ще мине през страната ни, защото Русия има стратегически интерес от реализирането на проекта. Явно било обаче и че България е свела до минимум енергийните си претенции, поради което държавата имала нужда от нова енергийна стратегия, коментира бившият президент.

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на недоволство

"Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента - първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във вестник "Комерсант" или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции. 90% съм сигурен, че тази тръба на "Турски поток" ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия - да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са партньори и приятели на Путин", обясни той.

Според Първанов обемите, които ще достигнат до страната ни с реализирането на проекта, горе-долу заместват онова, което България би загубила, когато трасето няма да минава през Украйна. По думите му същите тези партии и политици, които сега говорят за проекта, са се съпротивлявали на онези обеми, които са били договорени по т.нар. "голям шлем" - от договорените 63 млрд. куб. метра сега обемът е сведен до максимум 16 млрд. куб. метра. Въпреки това било по-добре проектът да бъде факт, макар и с тези параметри.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

"Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление на американския посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти.
Питам - как. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм за. Само че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите, така както в Брюксел го правят - чу се през седмицата за "Белене" една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел", отсече Първанов.

По думите му е крайно време "да проявим характер и воля", което не се е случило при актуалното обсъждане на енергийната стратегия.
Но аз питам - някой дали е прочел енергийната стратегия, която допълваха и коригираха. Съмнявам се, защото тази стратегия затвори "Белене", допълни Първанов.

Светослав Малинов: Новият инвеститор за АЕЦ "Белене" влиза в преговори за години

Светослав Малинов: Новият инвеститор за АЕЦ "Белене" влиза в преговори за години

Евродепутатът призова министър Теменужка Петкова да се изправи пред фактите

Президентът (2002 - 2012 година) също така коментира проекта за газовия хъб "Балкан".
Това било една идея, която била твърде симпатична, за да се случи.

"Моят голям въпрос е и продължава да бъде - от къде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост", категоричен е Първанов.