След като вчера премиерът Бойко Борисов обяви пътя към "Български поток" и похвали вицепремиера Дончев, министерство на енергетиката и "Булгартансгаз" за активната работа по въпроса, днес Томислав Дончев коментира пред БТВ и "Турски поток" и как ще се поучим от старите грешки с "Южен поток".

Дончев предлага промяна на чл. 53 от Конституцията и да се запише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително. "Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото", добави Дончев.

Ние имаме интерес Черно море да бъде демилитаризирана зона. Не е в наш интерес да има напрежение по нашите граници, коментира Дончев напрежението между Русия и Украйна и трите задържани кораба до Крим

Марешки: Цинично е Валентин Златев да говори за цената на горивата

Марешки: Цинично е Валентин Златев да говори за цената на горивата

Правителството няма да се срути, ако и Каракачанов напусне, смята лидерът на "Воля"

За истинската борба с корупцията е нужна помощта на гражданите, иначе няма как да стане, а и държавата няма механизмите на Биг Брадър, няма реформа без съпротива, системата трябва да се самоконтролира, обясни Дончев.

Държавата не продава горива, а е регулатор. Дали конкуренцията е истинска, решава КЗК. Аз не продавам бензин и дизел, нямам бензиностанции. Постарах се след всеки от секторните анализи да проверя как са приключили, добави вицепремиерът.

Дончев коментира, че има всички анонси за втора тръба на "Турски поток" и от много месеци за хъб "Балкан" се работи с ЕК. Уговорено е този хъб да разпределя и руски газ и за да не се повтаря стари грешки, ще се поучим от тях, защото не бива да се случва това, което се случи с "Южен поток", допълни той.

Това е една обществена поръчка, която е организирана за екстремно кратки срокове, добре и важно за България е да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност, защото не бива България да е заобиколена от всички газови трасета, добави Дончев.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

Преди почти 20 години имах бунтовно минало и тогава протестирах срещу поредица от нередности, основно академически, научих много. Всеки има право да протестира, това е шанс да станат достояния на всички исканията на група, без значение колко голяма е тя, коментира вицепремиерът.

Ако искаш да си добър, каузата ти не трябва да е само твоя, когато си начело на бунт, трябва в морално отношение да си почти безукорен, добави той.

Дончев вижда проблема във фалшивите новини, че им се вярва, не че ги има

Дончев вижда проблема във фалшивите новини, че им се вярва, не че ги има

Системата не е съвършена, трябва да я подобрим, не да я разрушим, друга държава си нямаме

Едно е да протестираш с кауза, тук имаме по-скоро безадресния бунт, който е базиран на гнева. Има един феномен, който не е типично български. Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на подобно недоволство, обясни Дончев.

Той допълни, че благосъстоянието зависи на 10 или 15 процента от държавата. Казвал съм и преди, че не съм против недоволството на хората, държавата е несъвършена и всеки укор я прави по-добра, коментира вицепремиерът.

Мащабите на българския предприемач все още са дребни. Трябва да се увеличи добавената стойност от това, което произвеждаме, България все още има и скромен опит с членството в ЕС. Усещането за бедност идва от това, че сега вече се сравняваме с шведи, австрийци и германци, допълни Томислав Дончев.

Дончев: Гражданите да протестират, а управляващите да управляват

Дончев: Гражданите да протестират, а управляващите да управляват

Няма да се случи нищо фатално, ако не се въведе данъкът за старите коли