Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха за региона, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Мароко.

В мароканската столица Рабат той изнесе пред Кралската дипломатическа академия лекция на тема "Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС".

По-рано днес премиерът се срещна с премиера на Мароко д-р Саад Еддин ел Отмани.

Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България, вижда Борисов

Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България, вижда Борисов

Двамата премиери отбелязаха перспективните сфери за инвестиционно сътрудничество

"Истински съм разтревожен от конфликта, който сега се води между Руската федерация и Украйна. Този конфликт е една изключителна заплаха." - коментира Борисов пред дипломатите.

Българският премиер изрази надежда, че моряците и корабите ще бъдат освободени и така ще бъде намерен изход от конфликта.

"Войната в Босна и Херцеговина беше толкова близо до нас. Ние, от българска страна, сме го преживели", припомни министър-председателят.

В лекцията си в Рабат той отличи ключовата роля и усилията на България в процеса на европейското приобщаване на страните от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на ЕС. Министър-председателят подчерта, че приетата от европейските лидери Софийска декларация по време на Срещата на върха в София на 17 май ЕС-Западни Балкани даде силно политическо послание към всички партньори от региона, потвърждавайки ангажимента на ЕС към европерспективата на тези държави.

"Когато по време на нашето председателство си избрахме тази тема, бе казано, че дори е безразсъдно. Но това още повече ни амбицира. Не случайно колегата Ципрас го нарече Балканското председателство", посочи още Борисов.

Българският премиер беше категоричен, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство в региона и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез реализирането на регионалните инфраструктурни обекти.

В изказването си министър-председателят Борисов открои изграждането на коридорите 4, 8 и 10 като ключови за свързаността в региона и заяви, че реализацията им ще бъде от изключително значение за конкурентоспособността.

"Убеден съм, че ако всичко това го изпълним, Балканите ще изглеждат по различен начин. Ще дадем възможности на бизнеса, товарите и стоките да се движат по максимално кратки пътища", заяви още премиерът Бойко Борисов в мароканската столица.