"Мароко е перспективен външнотърговски партньорза България, което се отбелязва с нарастващия стокообмен през последните години." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Кралство Мароко д-р Саад Еддин Ел Отмани в Рабат.

Българският министър-председател посочи, че визитата ще даде допълнителен тласък на двустранния политически диалог на най-високо равнище и ще открие нови възможности за сътрудничеството в различни области.

Премиерът на Мароко изрази благодарността си към България, че като член на ЕС винаги е подкрепяла идеята за тесни отношения между ЕС и Мароко.

В рамките на срещата премиерът Бойко Борисов отчете географската близост на Мароко с ЕС и статута на страната в отношенията със Съюза, които я определят сред основните партньори на България и занапред.

"Имаме желание за участие в съвместни проекти, в рамките на програми на ЕС, изпълнявани в Мароко", подчерта Борисов пред премиера Ел Отмани.

Той добави, че страната ни би желала да се възползва от солидното присъствие на Мароко на Африканския континент - и в частност в държавите от Западна Африка, като платформа за съвместно икономическо и политическо сътрудничество с трети африкански страни.

По време на срещата премиерът отбеляза и добрите перспективи за сътрудничество в областта на оръжейната, машиностроителната, металообработващата промишленост.

"Трябва да се повишат усилията за инвестиционно сътрудничество, а една от формите за това е създаването на смесени предприятия", добави Борисов пред министър-председателя Саад Еддин Ел Отмани.

Двамата премиери бяха категорични, че перспективни сфери за инвестиционно сътрудничество са строителството, текстила, туризма, транспорта, преработвателните предприятия, хранително-вкусовата промишленост.

В Рабат българският премиер ще разговоря и с председателя на Камарата на съветниците в мароканския парламент Абделхаким Беншамаш. След срещата Борисов ще изнесе лекция за ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани по време на нашето първо председателство на Съвета на ЕС.

В делегацията, ръководена от премиера, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

По-късно днес премиерът Борисов посети мавзолея "Мохамед V" в мароканската столица Рабат. Той беше посрещнат с официална церемония в мемориалния комплекс.

В мавзолея "Мохамед V" българският премиер поднесе цветя на гроба на Крал Мохамед V и на гроба на Крал Хасан II.