"Създава се впечатление, че българската държава не какво да прави с АЕЦ "Белене" и през 10 години си сменя позицията." Това заяви пред bTV бившият министър на енергетика от правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров.

По думите му не би трябвало процедурата да започне отначало. Според него, ако има нова процедура, това ще касае икономическата, инвестиционната страна от процеса.

Овчаров е категоричен, че новите процедури, които се предлагат в Народното събрание не създават основния за възвръщане на доверието към проекта.

"Колкото повече отлагаме проекта във времето, толкова повече ще се чудим какво ще правим след 2 или 5 години", изтъкна Овчаров.

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”
Обновена

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”

След разпит в Столичното следствие

Той заяви, че има чувството, че се опитваме да поразвеем приказката за АЕЦ "Белене" без да правим разумни стъпки за реализирането на проекта.

По отношение на оборудването за "Белене" той подчерта, че се провеждат даже конкурси за неговото поддържане в нормално състояние.

Овчаров наблегна, че не може да се казва, че цената на енергията трябва да е 10 млрд евро, а после, че не трябва да е повече от 9 млрд.

Според него трябва да се избере авторитетен международен консултант, който да е своеобразен гарант пред потенциалните инвеститори.

Прокуратурата предаде на съда обвинението срещу Румен Овчаров

Прокуратурата предаде на съда обвинението срещу Румен Овчаров

Бившият енергиен министър е с мярка "подписка"

Овчаров коментира и темата за "Турски поток" като категорично подчерта, че и при него изглежда сякаш не знаем за какво става дума.

"Според досегашните договорености Русия трябва да ни да ни плаща 90 процента от капацитета на тръбата - не е ясно какво ще стане в бъдеще", отбеляза той. Нямало договори с Гърция и Сърбия. 

Според Овчаров Русия е загубила огромни суми заради прекратяването на "Южен поток".

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Обвинението за безстопанственост за мини "Бобов дол"

"Газпром" както може да намали цените, така ако не си направим добре сметката, може да ги увеличи, подчерта Овчаров. 

По отношение на диверсификацията бившият министър на енергетика посочи, че е намерена формула - не се говори за транзит, а за газов хъб, количествата от който да се продават.

"Формулата е намерена, трябва да има достатъчно ясни търговски отношения", допълни Овчаров.

По думите му, енергийните проекти трябва да са под обществен контрол, като за целта трябва да се създаде обществен съвет.

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.
Обновена

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.

Ново "прецизно" обвинение на прокуратурата

Припомняме, че Румен Овчаров е обвиняем и по делото за АЕЦ "Белене" заедно с бившия министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров, бившия енергиен министър Делян Добрев от първия кабинет "Борисов", както и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.

В края на 2016 г., дни преди да изтече давностният срок, Румен Овчаров беше обвинен, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г.

Румен Овчаров получил призовка за трето дело

Румен Овчаров получил призовка за трето дело

Групата олигарси, която продължава да управлява България, работи

През февруари 2017 г. Румен Овчаров получи две обвинения за мини "Бобов дол". Едното е за безстопанственост, а другото е за престъпление по служба при определянето на концесии на мините.