Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров.

Бившият енергиен министър е подсъдим за умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление. Обвинението касае периода 2006-2007 година, когато Овчаров, според прокуртурта, не положил достатъчно контрол по отношение на мини "Бобов дол". Така настъпил щета за близо 9 млн.лв.

Съществени процесуални нарушения видя защитата на Румен Овчаров

Съществени процесуални нарушения видя защитата на Румен Овчаров

Прокуратурата иска делото да бъде открито

Защитата на Овчаров, адв. Васил Василев оспорва заповедта на главния прокурор за командироване на прокурор за конкретно дело от Софийската градска прокуратура като незаконосъобразна и в нарушение на Закона за съдебната власт. Съдът обаче не счете претенциите на защитата за основателни. 
Адвокатът на подсъдимия Овчаров обаче декларира, че има и съществени процесуални нарушения, с което трябва да се прекрати наказателното производство и поиска обвинението да се върне на прокуратурата за отстраняване на процесуални грешки.

Специализираният съд върна на прокуратурата обвинението с мотив, че има неясноти, заради които обвиняемият Овчаров нямало как да разбере в какво точно е обвинен. За да се организира адекватна защита, трябва да се уточнят редица дати в обвинителния акт.

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.
Обновена

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.

Ново "прецизно" обвинение на прокуратурата

Ако бъде признат за виновен по първото обвинение Румен Овчаров може да получи присъда от 1 до 10 години и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.
Срещу бившия енергиен министър има и второто обвинение за периода от 31 март 2006 г. до 26 февруари 2007 г., което е за престъпление по служба при определянето на концесии на мините.

Единият от прокурорите Михаела Райдовска отрече пред журналистите, че съдът е разбил обвинението. Тя посочи, че са вложени всички умения и знания от страна на прокуратурата в обвинителния акт.
"Съдът констатира определени нарушения, които намери за съществени и затова върна делото", каза Райдовска. Те са категорични, че обвинителният акт отговаря на условията на разпоредбата на НПК и ще депозират своевременно протест.

Румен Овчаров е обвиняем и по делото за АЕЦ "Белене" заедно с бившия министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров, бившия енергиен министър Делян Добрев от първия кабинет "Борисов", както и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. 
В края на 2016 г., дни преди да изтече давностният срок, Румен Овчаров беше обвинен, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г.