Специализираният наказателен съд даде ход на разпоредителното заседание срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, който е обвинен за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Спрямо подсъдимия Овчаров е взета мярка за неотклонение "подписка".

В хода на заседанието защитата на Овчаров заяви пред съда, че заповедта на главния прокурор за командироване на прокурор за конкретно дело от Софийската градска прокуратура е незаконосъобразна и в нарушение на Закона за съдебната власт.

Не се заяждайте с Цацаров, Пеевски и Борисов, тълкува Овчаров обвиненията си

Не се заяждайте с Цацаров, Пеевски и Борисов, тълкува Овчаров обвиненията си

Обвинението е поръчково деяние на главния прокурор, убеден Овчаров

От своя страна държавното обвинение коментира пред магистратите, че незаконосъобразното представителство на командирования прокурор може да се обжалва в срок от една седмица пред Софийския апелативен съд.

Съдът счете, че претенциите на защитата за отстраняване на прокурора от Софийската градска прокуратура е неоснователно и не уважи мотивите на адвоката на подсъдимия Овчаров.

Според прокуратурата делото трябва да бъде насрочено за открито съдебно заседание, за да могат да присъстват всички лица, които са посочени в обвинителния акт. От обвинението допълниха, че не са допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство и няма основания делото да се гледа пред закрити врата.

Адвокатът на подсъдимия Овчаров пък декларира пред съда, че има съществени процесуални нарушения, с което трябва да се прекрати наказателното производство и да се върне на прокуратурата за отстраняване на процесуални грешки.

Прокуратурата предаде на съда обвинението срещу Румен Овчаров

Прокуратурата предаде на съда обвинението срещу Румен Овчаров

Бившият енергиен министър е с мярка "подписка"

Припомняме, бившият министър на енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, не е упражнил достатъчно контрол. Тогава той е представлявал орган, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД.

В резултат на не упражнения контрол са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.
Обновена

Румен Овчаров ощетил "Мини Бобов дол" с близо 9 млн. лв.

Ново "прецизно" обвинение на прокуратурата

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че в периода от 31 март 2006 г. до 26 февруари 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката е надвишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му, според държавното обвинение, е да набави облага за частно дружество.

Облагата се изразява в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост. От това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и Българската държава.

Ако бъде признат за виновен по първото обвинение Румен Овчаров може да отиде в затвора от 1 до 10 години и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

За второто обвинение се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, уточниха от прокуратурата.

Румен Овчаров получил призовка за трето дело

Румен Овчаров получил призовка за трето дело

Групата олигарси, която продължава да управлява България, работи