Ново - "прецизно" - обвинение е предявено на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров по делото за "Мини Бобов дол".

Обвинението е уточнено и внесено днес, съобщават от СЗ "Антикорупция"

На Румен Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за "Мини Бобов дол" ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лв. Това е станало след изготвяне на съдебно икономическата експертиза, уточняват от прокуратурата.

Обвиниха Румен Овчаров за още две престъпления
Обновена

Обвиниха Румен Овчаров за още две престъпления

Двете обвинения са за мини "Бобов дол"

Припомняме, през февруари 2017 г. Румен Овчаров получи две обвинения за мини "Бобов дол". Едното е за безстопанственост, а другото е за престъпление по служба при определянето на концесии на мините.

Овчаров е обвиняем за и по делото АЕЦ "Белене". В края на миналата година Румен Овчаров беше обвинен, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г.

130 миньори от Бобов дол протестираха часове под земята
Обновена

130 миньори от Бобов дол протестираха часове под земята

Водят се преговори между синдикатите и ръководството

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31.05.2006 г до 26.02.2007 г. при условията на продължавано престъпление.

Според новото обвинение разследването е установило, че Румен Овчаров не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на "Мини Бобов дол" ЕАД.
По това време Румен Овчаров е бил министър на икономиката и енергетиката и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД.

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”
Обновена

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”

След разпит в Столичното следствие

Изпълнителният директор на "Мини Бобов дол" не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с "Ораново"ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството. Щетите, които са настъпили за "Мини Бобов дол" ЕАД представляват неплатени наемни суми от договора с "Ораново" ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от "Мини Бобов дол" ЕАД.

Конкретно от прокуратурата посочват, че на 31.05.2006 г. Овчаров е превишил властта си като е дал разрешение на "Мини бобов дол "ЕАД да сключи договор за наем с "Ораново"ООД, като е иззел правомощията на Министерски съвет съгласно чл.5, т.3 от Закона за подземните богатства. По силата на този договор е дадено право на "Ораново" ЕООД да организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите.

Според обвинението така са настъпили значителни вредни последици за "Мини Бобов дол" и Българската държава, тъй като е осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението.

Румен Овчаров се появи за разпита в следствието

Румен Овчаров се появи за разпита в следствието

Очаква се да му бъдат повдигнати обвинения заради АЕЦ "Белене"

Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства - а именно концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности, предложил на Министерски съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на "Мини Бобов дол" ЕАД от държавното дружество на "Ораново"ЕООД за срок от 35 години. На 26.02.2007 година, сключил допълнително споразумение № 1 към договор за предоставяне на концесия на "Мини Бобов дол"ЕАД и от това са настъпили значителни вредни последици за "Мини Бобов дол "ЕАД и Българската държава изразяващи се в лишаване на държавното дружество от предмета на дейност.

По-късно на брифинг в прокуратурата говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че новото обвинение срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров е прецизиране на щетата, която е настъпила за "Мини Бобов дол" и тя вече е в размер на близо 9 млн.лв. Щетата идва от неплатени наеми по договора с мина "Ораново", режийните по производствената дейност, както и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления. Другите обвинения срещу Овчаров за "Мини Бобов дол" са за умишлена безстопанственост и за престъпление по служба.