Току-що е повдигнато обвинение на бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Обвинението е по две престъпления, съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й става дума за договори за концесии на мини "Бобовдол".

Припомняме, бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от правителството на Станишев вече е обвиняем по делото за АЕЦ "Белене". Това стана дни преди да изтече десетгодишната давност от извършване на предполагаемото престъпления.

И двете обвинения са за мини "Бобов дол". Едното е за безстопанственост, а другото е за престъпление по служба.

Овчаров е бил разпитан днес.

Обвинен е след сигнал от комисията по енергетика в НС за концесия на Бобовдолския въглищен басейн.

Председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ получил данни и ги дал на прокуратурата. Това обаче е старо разследване срещу червения енергиен експерт. Разследването е от 2014, но е било прекратено заради липса на доказателства.

Румяна Арнаудова не можа да обясни как тогава две прокуратури не успяват да намерят доказателства срещу Румен Овчаров. Години по-късно е сезирано спецзвеното антикорупция.

Намерени са нови доказателства и ексенергийният министър на БСП става клиент на държавното обвинение. 100 тома доказателства срещу Румен Овчаров има прокуратурата.

Второто обвинение е, че е превишил властта и правата си като е дал разрешение на мини "Бобов дол" да сключи договор за наем с Ураново без търг. Не се плащала цялата наемна такса, а само 10% от нея. Овчаров дал право търговско дружество да добива въглища, нещо което не е трябвало да се случва. Социалистът дал резолюция за незаконно добиване на въглища.

Така е създадена опасност за здравето на работещите в мините. Не е получена и концесионна такса за над 557 000 тона въглища.

Към момента Христо Ковачки не е в кръга на обвиняемите лица, каза Румяна Арнаудова.

Тя подчерта, че и по това обвинение до дни изтичал 10-годишния давностен срок и за малко Овчаров е можел да се спаси от дългата ръка на Темида.

В края на миналата година Румен Овчаров беше обвинен, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г.

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”
Обновена

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”

След разпит в Столичното следствие

Преди дни Овчаров стана поредният обвиняем по делото за АЕЦ "Белене" след колегата си и съпартиец Петър Димитров, бившият енергиен министър от първия кабинет "Борисов" - Делян Добрев, както и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.