Миньорите от рудник „Бабино” на мини „Бобов дол” протестираха няколко часа днес.

Първата смяна сутринта е слязла под земята, при свършване на работното време обаче работниците отказаха да излязат. Протестната им акция е спонтанна, а не организирана.

131 души останаха в забоите в продължение на няколко часа. Рудникът преустанови дейност.
Към 14 часа миньорите излязоха от рудника и прекратиха протестните си действия.

Недоволството на миньорите е заради намалени трудови възнаграждения от два месеца насам.
Освен това миньорите настояват да се преразгледат внимателно запасите на рудника и ако има възможност, да продължи добивът на въглища. Готвените съкращения са на 650 души, а добивът се налага да се преустанови, тъй като запасите за изчерпани. 

По думите на директора на рудника Атанас Каптиев, цитиран от БТА, водят се преговори.

В рудник „Бабино” работят около 700 души. По данни на синдикатите в мини „Бобов дол” трудовите възнаграждения са намалени с около 22% от август месец насам, а за последния месец работниците не са получавали изобщо възнагражденията си и ваучерите за храна. 

Изготвена е протестна декларация със седем искания. Засега няма решение за ефективни стачни действия. 

От синдикалната организация посочват, че се водят в момента разговори и част от хората, които бъдат съкратени, да бъдат пренасочени към други рудници.

Рудник „Бабино“ е най-ниската точка на мини „Бобов дол“. Тя служи за отлив и за вентилация.

Инспектори от Главна инспекция по труда са влезли на проверка.

В позиция на КТ Подкрепа се припомня, че през изминалата седмица е изпратено уведомление за предстоящи масови уволнения по Кодекса на труда на 625 служители в мини „Бобов дол”. По същество се пристъпва към техническа ликвидация в нарушение с концесионния договор на рудник „Бабино”, в който работят стотици души.

Синдикатът изтъква, че досега е правил многократни безуспешни опити за срещи с концесионера на рудника, но среща неговия мнгократен мълчалив отказ.  

Основните искания на миньорите са:

  1. Незабавно изплащане на трудовите възнаграждения за месец август в пълния им размер.
  2. Издължаване на ваучерите за предпазна храна, последните от които са изплатени за месец февруари.

„Подкрепа“ обръща внимание на факта, че извън тежките социални последици от такива необмислени действия, съществува и сериозна опасност от екологична катастрофа с изключително тежки последици за региона.

Според тях случващото се с мини „Бобов дол” е поредното доказателство за безотговорно поведение на редица държавни институции по отношение на спазването на законодателството, приватизационния и след приватизационен контрол.