Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е обсъдена с Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща със синдикатите, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

По време на срещата министър Петкова запозна представителите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ с изпълнението на мерките за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Тя ги увери, че запазването на работата на комплекса "Марица-изток" е задача от първостепенна важност за правителството.

Планират увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2

Планират увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2

По думите на Петьо Иванов целта е централата да не изпадне в несъстоятелност

Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, информира тя и припомни, че "Български енергиен холдинг" ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" до март 2020 г.

Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Възможността е предвидена в Закона за енергетиката.

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии

Министър Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лв., са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.

До края на юни "Електроенергиен системен оператор" ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2". Анализът трябва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, категорична министър Петкова

Механизмите за капацитет са признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 г. да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината.

Министър Петкова припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2", която също е необходимо условие за бъдещата й работа.

Елена Йончева обвинява правителството, че унищожава земеделска земя
Обновена

Елена Йончева обвинява правителството, че унищожава земеделска земя

Фирма, близка до Ковачки, копае в Пернишко