Планира се увеличение на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2 с около 600 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Петьо Иванов, цитиран от БНР.

За да стане факт това увеличение на капитала, ще се поиска нотификация от Европейската комисия.

"Ако се счете, че това не е държавна помощ, в момента, в който получим такъв документ, ще подадем документи в Търговския регистър", уточни Иванов.

Той обясни, че целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", защото в противен случай догодина може да изпадне в несъстоятелност.

В МЕ обсъждат как да стабилизират ТЕЦ "Марица изток 2"

В МЕ обсъждат как да стабилизират ТЕЦ "Марица изток 2"

ТЕЦ "Марица изток" 2 е основна базова мощност, уверяват от министерството

Изпълнителният директор на БЕХ добави, че дълговете на ТЕЦ "Марица изток" 2 към БЕХ са около 1 млрд. лева.

По думите му задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок.

Иванов е на мнение, че в рамките на процедурата за увеличението на капитала, топлоцентралата трябва да може на пазарен принцип да покрива тази допълнителна инвестиция.

Той допълни още, че финансовите резултати на ТЕЦ "Марица изток" 2 през януари са положителни - отчетени са 10 млн. лева печалба, като това е благодарение на по-високите цени на енергийната борса през този период.

По предварителни отчети през 2018 г. топлоцентралата е на загуба с около 330 млн. лева.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

Ако такива емисии не бъдат закупени, ТЕЦ-ът няма право да работи

Припомняме, на 28 април 2017 г. с квалифицирано мнозинство ЕС прие новата евродиректива за топлоцентралите. Специален комитет с представители на 28-те държави членки гласува с квалифицирано мнозинство поправки в т.нар. Референтен документ с най-добри налични техники при големите горивни инсталации. Независимо, че България се обяви "против", изискванията влизат в сила.

Страната ни вече беше осъдена от Съда на ЕС в Люксембург заради силното замърсяване на въздуха в градовете. Еврокомисията обаче още не е поискала от съда налагането на финансови глоби.

След приемането на евродирективата трите теца търсеха общ консултант, който да познава европейските норми.

На 11 септември 2017 г. вицепремиерът Валери Симеонов поиска прокуратурата да разследва сделката "Марица изток 2", станала на 1-ви септември. Променена е цената от възложителя, алармира Симеонов.

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

На среща със синдикатите