Прокуратурата ще проверява сделка в ТЕЦ "Марица-изток 2". Щетата за държавата е между 12-15 млн. лева.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов. Той участва в дискусия, посветена на демографските проблеми пред страната.

По думите му преди една седмица, на 1-ви септември, е извършена напълно корупционна сделка. Променена е цената от възложителя. Възложител, по думите на вицепремиера, е държавната фирма "Мини Марица- изток", които 28 дена са поставили едни условия на борсата. Никой не се е появил да изпълни тези условия за цена 15 лева за тон варовик

"Изведнъж предния ден вечерта променят цената и на другия ден сключват сделка, без да са уведомени по надлежния начин никой от участниците, освен двамата служебни печеливши. Освен това не е внесен депозит. Всичко това подлежи на една допълнителна проверка", посочи Валери Симеонов.

4 млн. лв. загуби отчете Мини Марица Изток

4 млн. лв. загуби отчете Мини Марица Изток

Toва съобщи Евгени Стойков - изпълнителен директор на държавното

По думите му най-вероятно нещата ще отидат към прокуратурата. "Тази сделка трябва да бъде незабавно прекратена, тя е абсолютно корупционна сделка. Смисълът на търсенето на определена цена и количество през борсата е да има състезание, да има конкуренция. Какъв е смисълът на борсата, какъв е смисълът на Закона за обществените поръчки, когато едно държавно предприятие си определя с кого ще сключи договор, вдига цената с 6 лева - това са 35% от цената, която е обявило и сключва договор преди другите изобщо да са разбрали", коментира още той.

Уволниха шефовете на НЕК и Мини Марица Изток 2

Уволниха шефовете на НЕК и Мини Марица Изток 2

Неочаквано министър Делян Добрев прие оставката на Иво Лефтеров

По думите му първоначалният размер на сделката е около 46 млн. лв., а тук ставало въпрос за повишение на цената с около 35%. "Най-общо разбирате, че става въпрос за още около 12 или 15 млн. лв. Това са загуби, които ще плати едно губещо дружество. ТЕЦ "Марица - изток - 2" е губещо от няколко години", посочи Симеонов.
Сега управителният съвет на дружеството, за мен хора със съмнителни качества, променят условията на сделката, за да може държавата да загуби още 12-15 млн. лв. Това е безобразие, това няма как да бъде заметено под килима и няма да бъде заметено", каза още Валери Симеонов.