Дружеството "Мини Марица изток" отчита четири милиона лева загуби от началото на стачката, съобщи Евгени Стойков - изпълнителен директор на държавното въгледобивно дружество, цитиран от БТА.

Добивът на въглища беше прекратен вечерта в неделя заради ефективна и безсрочна стачка на миньорите. Те настояват всеки от около 7 100-те работещи в дружеството да получи по 1 000 лв. бонус за рекордното производство през миналата година.

И днес продължава стачката в "Мини Марица-изток". В нея се включват над 90% от миньорите на смяна, твърдят от синдикатите, цитирани от money.bg. Обобщените данни на ръководството обаче показват, че от назначените 2 960 работници и служители на 18 януари дневна смяна, ефективно ще стачкуват 2 300 или 77%.

Припомняме, вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев предупреди, че заради стачката в дружеството е възможно сериозно повишаване на цената на тока.

Ако стачката продължи дълго, износът на електроенергия може да спре. Протест, по-дълъг от седмица, ще обърка работата на централите, а това ще се отрази на цените на тока, прогнозира шефът на ДКЕВР.