И през тази година ще се намери финансовата схема, по която ще се платят емисиите, дължими от ТЕЦ "Марица Изток" 2, въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Такава заявка даде енергийният министър Теменужка Петкова на среща със синдикатите вчера, след като миналата седмица тя призна по време на участието си в ресорната парламентарна комисия за проблеми при плащането на емисиите. Припомняме, ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да плати 466 млн. лв. за емисии за следващата година.

Заради очакваната стабилизация през следващите две години не се очакват съкращения в Мини "Марица Изток", увери още Теменужка Петкова.
Тя беше категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а, потвърждавайки, че енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност.

Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности.
До края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния гигант и тя ще бъде безсрочна. Това ще даде нужната глътка въздух, за да се търси спасение, посочи още министърът.

В същото време тя изтъкна и напрежението в Европейския съюз по повод преминаването към ниско въглеродна икономика. Целта е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. Не само България, а и Европейския съюз не е готов за такъв рязък скок, преходът трябва да бъде плавен, заяви Теменужка Петкова.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров настоя за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде обсъдена със социалните партньори.

Според Пламен Димитров в подхода си за спасяване на големите енергийни мощности България трябва да ползва чуждия опит и посочи този на Полша, където отделни региони от консуматори са се превърнали в производители на енергия, което е намалило напрежението върху енергийната система.

В срещата с енергийния министър участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на енергийните федерации, част от Конфедерацията - председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев, Георги Петров - лидер на федерацията на енергетиците, Божидар Митев от Независимата синдикална федерация на енергетиците, Наско Митев - лидер на синдикалната организация на КНСБ в Мини "Марица Изток".