Мерки за стабилизиране на ТЕЦ 2 се очаква да предложат от работна група, създадена в Министерството на енергетиката, съобщиха от ведомството.

Работната група е създадена със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Участниците в нея ще анализират финансово-икономическото състояние на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД.

Причината за създадената работна група е, че след влизането в сила на европейската схема за търговия с парникови газове, за периода 2013 - 2017 г. ТЕЦ 2 е извършил разходи за въглеродни емисии на стойност над 570 млн. лв.

Значителното увеличение на разходите за закупуване на емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и "Български енергиен холдинг" ЕАД, признават от ведомството на Теменужка Петкова.

България подкрепя жалбата на Полша срещу решението на ЕК за ТЕЦ-овете

България подкрепя жалбата на Полша срещу решението на ЕК за ТЕЦ-овете

За нивата на емисиите, които трябва да покрият въглищните централи в ЕС

ТЕЦ "Марица изток" 2 е основна базова мощност, от стратегическо значение за електроенергийната система както на България, така и на региона, твърдят от МЕ.

Работодателите с молба по жалба до ЕК за неправомерна помощ за ТЕЦ

Работодателите с молба по жалба до ЕК за неправомерна помощ за ТЕЦ

Ежегодно двете централи изземват 486 млн. лева от домакинствата и бизнеса в Българи

Очаква се до края на септември да бъдат представени комплекс от мерки, насочени към бъдещото устойчиво функциониране на дружеството. Те ще бъдат приготвени от експерти от Министерството на енергетиката, енергийните дружества и Агенцията за устойчиво енергийно развитие. С предложенията се очаква да бъдат разработени конкретни предложения за стабилизиране на дружеството.

Припомняме, на 28 април 2017 г. с квалифицирано мнозинство ЕС прие новата евродиректива за топлоцентралите. Специален комитет с представители на 28-те държави членки гласува с квалифицирано мнозинство поправки в т.нар. Референтен документ с най-добри налични техники при големите горивни инсталации. Независимо, че България се обяви "против", изискванията влизат в сила

Страната ни вече беше осъдена от Съда на ЕС в Люксембург заради силното замърсяване на въздуха в градовете. Еврокомисията обаче още не е поискала от съда налагането на финансови глоби.

Исканите от България дерогации за ТЕЦ-овете са ужасен политически сигнал

Исканите от България дерогации за ТЕЦ-овете са ужасен политически сигнал

Правителството трябва да показва лидерство, а не да се старае да премахва закони

След приемането на евродирективата трите теца търсеха общ консултант, който да познава европейските норми.

На 11 септември 2017 г. вицепремиерът Валери Симеонов поиска прокуратурата да разследва сделката "Марица изток 2", станала на 1-ви септември. Променена е цената от възложителя, алармира Симеонов.