Обжалването на решението на ЕК за емисионните нива от топлоелектрическите централи е слабо, а присъединяването на България към обжалващите изпраща ужасен политически сигнал. Така адвокатът Сам Брайт от лондонската природозащитническа адвокатска кантора ClientEarth коментира вчерашното решение на Министерски съвет страната ни да се присъедини към Полша за обжалването на решението и търсенето на дерогации (изключения) от условия на ЕС.

България подкрепя жалбата на Полша срещу решението на ЕК за ТЕЦ-овете

България подкрепя жалбата на Полша срещу решението на ЕК за ТЕЦ-овете

За нивата на емисиите, които трябва да покрият въглищните централи в ЕС

"Българското правителство трябва да показва лидерство по време на председателството, а не да се старае да премахва закони, предназначени да опазват нашето здраве и околната среда", категорично допълва Брайт, цитиран от powerengineeringint.com.

Припомняме, вчера след решение на МС и по време на среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, енергоресурси и минно строителство министърът на енергетиакта Теменужка Петкова сподели, че е взето решението България да се присъединява към Полша при обжалването на решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи.

"Ще направим опит да предпазим интересите на нашият минодобив и на големите ТЕЦ-ове", заяви вчера Петкова.

Полша също успокои бизнеса си, че няма да преустанови използването на въглища, въпреки условията на ЕС. И Полша, както и България, използват голямо количество въглища като източник на електричество.

България и Полша заедно бранят миннодобивната си индустрия пред ЕС

България и Полша заедно бранят миннодобивната си индустрия пред ЕС

Да дадем перспектива на Балканите, най-вече за хората, които работят там

ТЕЦ-овете в България произвеждат до 40% от електричеството на страната, поради което изискването на дерогации е задължително. За това страната ни щяла да използва моментната си позиция като председател на Съвета на ЕС.

Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове според екоминистъра

Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове според екоминистъра

Българската енергетика няма да оцелее без големите горивни инсталации