България и Полша ще защитават заедно миннодобивната си промишленост пред Брюксел. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след разговорите с колегата си от Полша Беата Шидло. Целта на двете държави е да удължат максимално живота на топлоелектрическите централи, захранвани с въглища.

Полша не подкрепя падането на санкциите срещу Русия, заяви Беата Шилдо в София

Полша не подкрепя падането на санкциите срещу Русия, заяви Беата Шилдо в София

Условието за падане е изпълнение на Минските споразумения

Премиерът изтъкна, че е обещал този разговор на полския си колега още по време на срещата му с представители на синдикати и миньори в Стара Загора.
"И България и Полша сме за спазването на всички екологични норми, имайки предвид нашата зависимост на енергетиката от въглищата и от добива максимално да се опитаме да удължим живота на топлоелектрическите централи и минодобивната промишленост, за което благодаря, че колежката се съгласи да работим заедно пред ЕК и в ЕС".

Двамата премиери са разговаряли за бъдещето на ЕС, за участието на двете държави в НАТО, както и за посланията по време на българското председателство на ЕС и разширяването на съюза в посока Западните Балкани.

Полският премиер Беата Шидло не скри, че Полша има големи надежди към това председателство. По думите й Полша и България са страни, които смятат, че единността е в основата на развитие на ЕС.

Ще плащаме 1 млрд. лева годишно за внос на ток, ако приемат евродиректива

Ще плащаме 1 млрд. лева годишно за внос на ток, ако приемат евродиректива

Отпадането на мощности на ТЕЦ-овете ще доведе до съкращаване на 33 хиляди заети

Полският премиер похвали страната ни за охраната на външните европейски граници и изтъкна, че действително тези задължения, които са наложени на България се изпълняват. По думите й Полша е отворена за сътрудничество и последващо разширяване на ЕС.

"Политиката към Западните Балкани трябва да бъде амбициозна и много отворена", настоя Шилдо. По отношение на разширяването на Западните Балкани премиерът Борисов изтъкна, че младите хора ще отидат в посока Западна Европа, ако нямат подкрепата и перспективата.

Заедност, стабилност, диалог, взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в Европейския съвет, че трябва да дадем перспектива на Балканите, най-вече за хората, които работят там, за младите хора.

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Кола без катализатор да не може да има първа регистрация, иска екоминистърът

"В противен случай всичко това отново ще бъде изнесено към посока там, където са по-високи заплатите и неравенството и разликите ще станат по-големи. Рецептата за това нещо е присъединяване, свързаност, туризъм, култура, бизнес. Всички тези програми, по които и ние с Полша сме минали по този път. И е видима разликата в нашите страни след присъединяването в ЕС", подчерта Борисов.