"Полша и Балтийските страни сме обезпокоени от това, което се случва в Русия". Това заяви полският премиер Беата Шилдо в Министерския съвет след среща с българския си колега Бойко Борисов.

Шидло бе категорична, че Полша е против свалянето на санкциите, докато Русия не изпълни Минските споразумения.

България и Полша заедно бранят миннодобивната си индустрия пред ЕС

България и Полша заедно бранят миннодобивната си индустрия пред ЕС

Да дадем перспектива на Балканите, най-вече за хората, които работят там

Борисов от своя страна констатира, че този въпрос ще бъде обсъждан и по време и на нашето председателство. По думите му те могат да бъдат свалени, ако с аргументи бъдат убедени останалите държави. "В спокоен аргументиран тон трябва да намерим прагматично решение".

"По тази тема ще водим разговори. По тема НАТО - нямаме разминаване", отчете още той.

Решенията, отнасящи се за релокацията на бежанци, които бяха приети са погрешни. Този проблем е нерешен, констатира полският премиер Беата Шилдо в отговор на въпрос дали примерът на Полша да отказва релокацията на бежанци е добър за Европа.

Шилдо заяви още, че Полша продължава да предоставя хуманитарна помощ и силно подкрепя защитата на външните граници. По думите й някои страни се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. Тя бе категорична, че стойността при функционирането на ЕС е единството. "Подписахме се в Рим под декларацията, където ясно е записано, че искаме единството да бъде запазено", изтъкна още полският премиер.

Според нея противопоставянето на Германия и Холандия на идеите на председателя Жан-Клод Юнкер за бързо приемане на всички членове на ЕС в Шенген и еврозоната се дължат на опит да се скрият някои проблеми на Европа, с които тя не може да се справи.

Относно членството в Шенген, българският премиер Борисов изтъкна, че страната ни е изпълнила всички критерии. "Това е казано на най-високо ниво в ЕК, ЕП", посочи той. Относно членството в еврозоната, той посочи че страната ни кандидатства за чакалнята на еврозоната и не представлява никакъв риск за нея, предвид действието на Международния валутен борд, бюджетният излишък, ниският външен дълг и дефицит.

По темата с релокацията на бежанците, премиерът посочи, че страната ни се е съгласила да приеме 1 200 души, за разлика от Полша.

Той припомни, че на всеки европейски съвет настоява за решаването на тези въпроси. Решението е затваряне на всички граници - морски и сухопътни на ЕС и влизане само през легалните контролнопропускателни пунктове.

"Бягащите от война, бягащите от смъртта не можем да не ги закриляме, да не им помагаме", посочи премиерът Борисов. "Икономическите мигранти са друга тема", категоричен бе Борисов и подчерта, че този процес трябва да се следи много внимателно .

Борисов заяви, че настояваме да се движим в една скорост, кохезията в ЕС да продължава. Стана ясно, че полските туристи са се върнали на Черноморието. "Върнаха се, защото ни е най-чисто морето и условията, които предлагаме сега са изключително добри", увери Борисов.

По думите му този диалог с Полша ще продължи като идеята е за регулярни ежегодни срещи.

Относно Директивата за командироването на работниците, миграцията и сигурността Полша иска компромис. "За нас е важно да намерим компромис, особено що се отнася до транспортните фирми", подчерта полският премиер.

Борисов от своя страна изрази своята увереност, че такъв компромис е възможен стига детайлите да се сложат на масата на преговорите. По думите му би могло да се направи такова диверсифициране на проблемите и експертите да намерят подробен балансиран вариант.