Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД вече са закупени. До 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Припомняме, по-рано през деня миньори и енергетици излязоха на протест в Раднево. Причината е неясното бъдеще на енергийния отрасъл в региона. В комплекс "Марица Изток" са включени 4 централи и 3 рудника. Енергийният министър информира протестиращите за закупуването на енергийни квоти.

Миньори и енергетици протестират в Раднево

Миньори и енергетици протестират в Раднево

Причината е неясното бъдеще на енергийния отрасъл в района

Според Петкова, закупуването на квоти ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", каза Петкова пред работниците.

Съкращения на персонал в дружествата няма да има, категорична е Петкова. "Без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност", категорична бе Петкова.

Петкова стабилизира ТЕЦ "Марица изток 2" с купуване на квоти за парникови газове

Петкова стабилизира ТЕЦ "Марица изток 2" с купуване на квоти за парникови газове

А дългосрочният план е да се работи по прилагане на европейски практики

От екоминистерството работят за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Припомняме, след приемането на нова директива на ЕС от 28 април 2017 г., която налага по-строги санкции на ТЕЦ-овете, Петкова се обяви за дерогация (частична отмяна - б.р.) на новите правила. Тя иска частична отмяна на новите правила в максимално дълъг срок или безсрочна дерогация.

Според адвокат Сам Брайт от лондонската природозащитническа адвокатска кантора ClientEarth включването на България към обжалването на решението на ЕК за емисионните нива от топлоелектрическите централи изпраща ужасен политически сигнал.

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

На среща със синдикатите

Според официалната позиция на България, която ще бъде на форума в Катовице за климатичните промени, страната ни категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии. Позицията бе представена пред протестиращите миньори.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации.

В момента Бългрия и Полша водят дело срещу ЕК.