Трябва да работим за дерогация (частична отмяна - б.р.) в максимално дълъг срок или безсрочна дерогация
За това настоя министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол във връзка с разискванията на актуалната политика на Министерство на енергетиката в сектора. Тя изрази задоволство, че и всички български евродепутати застават зад тази обща кауза.

"Енергетиката не е отрасъл, който може да се развие от днес за утре, затова решенията, които се взимат в сектора трябва да бъдат много добре анализирани. Трябва да бъдат оценени от всички посоки и всички гледни точки и трябва да бъдат взети с консенсус", заяви Петкова.

По думите й в енергийната сигурност на страната безспорен елемент е финансовата стабилност на сектора. "Без да имаме финансова стабилност трудно бихме могли да постигнем и съответната енергийна сигурност", заяви Петкова.

Министърът на енергетиката посочи, че в рамките на предишния мандат са се справили с един от основните проблеми в сектора - финансовия дефицит и задлъжнялост на дружествата. Като успешна крачка в реформата на българската енергетика бе отчетено създаването на Фонд "Сигурност".

Относно референтния документ на ЕК, който поставя много по-високи изисквания към големите горивни инсталации, Петкова посочи, че те по същество са много сериозно изпитание пред нас. По думите й, топлоелектрическите централи осигуряват повече от 40% от електрическата енергия, която произвежда българската енергетика.

"Трябва да бъдем откровени и да кажем, че българската енергетика, българската енергийна сигурност няма как да се справи без тези базови мощности", заяви Петкова.

Тя бе категорична, че всички трябва да работят за това, големите горивни инсталации да получат дерогация от тези по-високи изисквания.

За целта големите горивни инсталации и техните експерти, следва да направят анализи, на базата на които нашата Изпълнителна агенция по околната среда да вземе мотивирано и ясно решение за даване на дерогация.

Индустрията се обединява срещу еврорестрикциите за енергетиката

Индустрията се обединява срещу еврорестрикциите за енергетиката

11 браншови организации от КНСБ и КТ "Подкрепа" са против допълнителни разходи

По думите й, големите горивни инсталации трябва да изготвят анализ, на базата на който да стане по безспорен начин ясно, че разходите, които ще бъдат извършени за внедряване на по-високите изисквания, в пъти ще надвишават ефекта за екологията.

"Министерството на енергетиката и правителството стоят твърдо зад този подход. Ние ще оказваме помощ и съдействие по всякакъв начин на големите горивни инсталации, така че те да получат дерогация", коментира Петкова.

По думите й без тази дерогация българската енергийна система няма как да се справи. Относно изграждането на нови енергийни мощности - Петкова заяви, че България притежава лицензирана площадка на АЕЦ "Белене", освен това е платила оборудването и сега има всички предпоставки да търси най-доброто решение по отношение на рационалното използване.

Припомняме, искането за частична отмяна на по-строгите правила е заради приетите на 28 април т.г. от ЕС екологични правила, които принуждават българските топлоелектрически централи да харчат още пари за очистващи инсталации.

С квалифицирано мнозинство ЕС прие новите правила за топлоцентралите

С квалифицирано мнозинство ЕС прие новите правила за топлоцентралите

Понижават допустимите стойности на замърсяване

"Изграждането на нова мощност в българската енергетика трябва да бъде взето с консенсус след подобрен анализ, икономически обоснован. Нямаме право на грешка, да си позволяваме политически нюанси при взимането на решения", допълни енергийният министър.