"Изборът на инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене" е предопределен - ще е или Китайската държавна компания за ядрена енергетика, или "Росатом"." Това заяви пред bTV политикът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

По думите му инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес.

"Не смятам, че проектът ще се осъществи поради натиска на Русия, а защото той продължава да е икономически изгоден и продължава да е най-добрият енергиен проект", подчерта Овчаров.

Според него "Турски поток" ще мине през България, но ще започнем да печелим 20 години след изграждането му.

Русия чака България да поеме сметката за АЕЦ "Белене", убеден Трайков

Русия чака България да поеме сметката за АЕЦ "Белене", убеден Трайков

Най-печелившите действия за една глупава инвестиция били да не се харчат нови пари за нея

Той коментира и темата с листата на БСП за предстоящите евроизбори.

"Ние не влизаме в "преброяване на дивите зайци" - на приятелите на Сергей Станишев. Това го направихме 2014 г. и не вярвам някой в БСП да има желание да повтаря това броене", уточни бившия енергиен министър.

Овчаров е категоричен, че Сергей Станишев не може да донесе победата на БСП.

От коментара му не стана ясно кой ще е водач на листата на партията.

Започва изборът на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Започва изборът на инвеститор за АЕЦ "Белене"

НЕК и Министерство на енергетиката стартират процедурата

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерски съвет.Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента, но и критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа. На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Петкова пред посланиците от ЕС: Без Росатом в АЕЦ "Белене" не може

Петкова пред посланиците от ЕС: Без Росатом в АЕЦ "Белене" не може

Процедурата за "Белене" да започне до края на февруари, иска правителството

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

До този момент от Министерство ан енергетиката са съобщили за четири компании, които са проявили интерес към изграждането на проекта - китайската CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, френската "Фраматом", както и американската "Дженерал електрик".

Миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев бе на посещение в България, който също заяви, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро
Обновена

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев