Дмитрий Медведев изрази задоволство от медийния интерес към срещата му с българския премиер.

Диалогът ни винаги е откровен и конструктивен, сподели руският премиер на пресконференция в МС. Набелязахме планове за бъдещето, изтъкна още той. Взаимното желание било взаимните отношения да се развиват във всички аспекти. Двустранната икономическа комисия възобновява работата си. Когато няма контакти има съмнение един в друг, каза още Дмитрий Медведев.

Той иска да се засили икономическото сътрудничество. 5 милиарда долара е бил стокообменът между Русия и България преди санкциите. Сега е 3 милиарда долара, което са загубени работни места. Русия остава един от основните партньори за страната ни, по думите му. Имаме широк кръг от възможности, смята още премиерът на руската федерация. Флагман на отношенията е енергетиката, изтъкна Дмитрий Медведев. Русия иска гаранции от ЕК за руската газ. Тогава няма да има прегради, подчерта премиерът на Русия. Страната му иска да участва в АЕЦ Белене. Страните ни са свързани със сходни възгледи за различни неща, подчерта Медведев, визирайки общите исторически моменти между България и Русия.

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев

Премиерът Бойко Борисов сподели, че тази среща преминава в изключително трудно време, време на надпревара на оръжия. Той иска всички да се върнат на масата на преговорите. Един военен конфликт ще бъде пагубен за света, сподели Борисов. Двете държави ще засилят сътрудничеството в областта на сигурността.

Отново премиерът припомни загубите в газовата сфера. България не иска нови количества газ, поясни той. България иска да запази поне това, което има, подчерта премиерът. Не трябва да излизаме от газовия пазар, стана ясно от думите на Бойко Борисов. Ако има национални предатели, те искат да останат инвестициите ни под земята, сподели той.

За втората централа Борисов посочи, че защитавал българския интерес. След 10-12 години ще се наложи да внасяме ток, предупреди премиерът. Няма да има руска централа, защото реакторите са българските. Той не иска да хвърлим "3 милиарда в Дунава". А за въпроса НАТО или Русия Борисов отсече: Ние сме в НАТО и с Русия. Отново министър-председателят поиска Черно море да е зона за туризъм. Ще поддържаме руската техника в авиацията, докато дойдат новите изтребители, обеща Борисов и потупа приятелски Медведев по ръката със заръката: "Няма да се плашите". Дмитрий Медведев отговори на това: "Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде и централите да работят".

Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България

Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България

Визитата на руския премиер е по покана на Бойко Борисов

В рамките на посещението на Медведев у нас министерствата на външните работи на България и Русия подписаха и план за консултации между двете ведомства.

Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близкия изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави.

Последните консултации между двете министерства са проведени преди пет години.

От българската страна планът подписа заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, а от руска - заместник-министърът Александър Грушко.

Освен това България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни, като същевременно се разрешават практически проблеми от досегашното приложение на документа.

"Демократична България" не иска да строим "Руски поток"

"Демократична България" не иска да строим "Руски поток"

Политическите сили в парламента изменили заедно енергийната стратегия на България

Протоколът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на труда и социалната защита на Руската федерация Максим Топилин. Двамата подписаха и Протокол за изменение и допълнение на Споразумението за прилагане на Договора за социална сигурност.

Направените изменения ще облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат сключен международен договор. По този начин се разширява закрилата за осигурените лица и се дава възможност те да придобият право на пенсия в случаите на недостигащ осигурителен стаж.

Регламентира се и начинът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане на документа в сила. Предвижда се да се запази размерът на пенсията, отпусната преди влизане в сила на Договора, ако той е по-благоприятен.

Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 000 българи, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.

Близо 25% спад на руски туристи отчитат туроператорите

Близо 25% спад на руски туристи отчитат туроператорите

Признават, че Турция е предложила по-атрактивни оферти през 2018 г.

България и Русия подписаха и Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019-2021 г. Подписите си под документа положиха българският министър на туризма Николина Ангелкова и Максим Орешкин - министър на икономическото развитие на Руската федерация.

Програмата е в изпълнение на Споразумението между правителството на България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в сферата на туризма от 8 май 2007 г.

Министър Ангелкова подчерта, че Русия е сред най-важните генериращи пазари за входящия туризъм на България и предпочитанията на туристите от федерацията са постоянно във фокуса на вниманието на българската туристическа администрация и бизнеса у нас за провеждане на активна маркетингова политика и привличане на повече посетители.

Русия иска туристите ѝ да почиват в България

Русия иска туристите ѝ да почиват в България

Очакват тази година те да са още повече

Двете страни ще си съдействат за увеличаване на взаимния туристопоток, предвижда се също да бъдат установявани директни контакти между българските и руските туристически организации и да се обменя информация за законодателството в сферата на туризма.

Документът ще насърчи обмена на статистическа информация в туризма, включително и свързаната с развитието на туристическата инфраструктура. Ще се осъществява и обмен на информация и експерти между организациите за обучение и повишаване квалификацията на професионалните кадри за туристическата индустрия.

Предвижда се двете страни да си сътрудничат също в реализацията на държавната маркетингова стратегия и на проектите в туристическата сфера, както и във внедряване на иновациите. Ще се насърчават и отношенията между регионалните туристически организации.

България и Русия ще продължат сътрудничеството си в редица международни организации, сред които Комисията за Европа на Световната организация по туризъм (UNWTO), Работната група за "Сътрудничество на туризма" на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и др.