България категорична, че иска руски природен газ да минава през територията й. Това стана ясно в началото на разговора в сградата на Министерския съвет (МС) между премиерите на Русия и на България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов.

Газопреносът ни се полага, отсече Борисов по темата за газов хъб Балкан. Търсим източници от различни страни. Нашето решение е ясно и съгласувано с ЕК, обясни Борисов.

България няма да се оказва от предимството си да има развита компресорна и газопреносна мрежа, подчерта той.

За АЕЦ "Белене" ситуацията се е променила, стана ясно от коментара му. Борисов припомни историята на проекта. Сега България има увити в найлони два ядрени реактора, каза още министър-председателят.

Руският премиер отново ни поздрави за националния празник. Важно е за нашите страни, че празнуваме 141 години от Освобождението, подчерта Медведев.

Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България

Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България

Визитата на руския премиер е по покана на Бойко Борисов

Ще поговорим за икономическите големи проекти, изтъкна той. Има към какво да се стремим, защото някои от цифрите са добри, други не толкова, каза руският премиер.

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев оцени сътрудничеството в туризма между двете държави.

Премиерът Бойко Борисов смята, че доста теми са се натрупали в трудни времена. Той отчете, че стокообменът е намалял.

Българският министър-председател иска да бъде открита фериботна линия Бургас-Новорусийск.

До тук изявлението на премиера бе прожектирано в Гранитна зала на МС.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад "Александър Невски". Руският гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката.

В руската делегация, която пристигна у нас са и Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом", Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО "Газпром" и др.

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене"

В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите ще бъдат енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.