Руските държавни медии извеждат като основни теми за визитата на премиера Медведев у нас енергийните проекти. ТАСС и Новости поставят акцент върху "Турски поток" и АЕЦ "Белене" в публикациите си от днешния ден, в който започва официалното посещение на Дмитрий Медведев в България.

Заинтересованите от руски газ европейски страни трябва да получат от Европейския съюз твърди гаранции, че плановете за съоръжението "Турски поток" няма да бъдат нарушени от политически мотивирани решения на Брюксел.
Русия не желае повторение на историята с "Южен поток". Думите на заместник-ръководителя на правителствената администрация (Апарат на правителството) Сергей Приходко, изведени начело на агенция "Новости".

Гаранции безусловно са нужни. При окончателно утвърждаване на маршрута доставки на руски газ ще има, естествено с отчитане на позицията на Европейската комисия, добавя Приходко.

В Белград Путин гарантира за „Турски поток” и припомни съдбата на „Южен поток”

В Белград Путин гарантира за „Турски поток” и припомни съдбата на „Южен поток”

Русия и Сърбия са заинтересовани ситуацията на Балканите да остане стабилна

Агенцията пуска и отделен материал с коментар на Приходко за проекта АЕЦ "Белене". Той уверява, че държавната корпорация "Росатом" е готова да вземе участие в търга за изграждането на ядрената централа и дори да обезпечи кратки срокове за завършването на станцията.

По думите на Приходко руските реактори отговарят на най-високите изисквания за сигурност, а основното технологично оборудване за АЕЦ вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са извършили вече голям обем от работа по проектирани и лицензиране.

Всичко това говори в полза на това, че "Росатом" е способна да обезпечи дострояването на централата и да бъде партньор в целия жизнен цикъл на АЕЦ-а", продължава Приходко и посочва, че след взимане на необходимите решения може да се пристъпи и към предметни консултации, включително и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми за неговата подкрепа.

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене"

ТАСС пък освен че публикува материали с коментара на Сергей Приходко, цитира интервю на руския премиер Медведев за българския вестник "Труд", в който акцентът е поставен върху "Турски поток". Проектът според думите на Медведев не трябва да повтори печалната съдба на "Южен поток". Решението за продължението на "Турски поток" през България обаче може да бъде взето само при получаване на твърди гаранции за това, че Европейския съюз няма да препятства доставката на газ по съответния маршрут. По думите на Медведев върху варианта с продължението на проекта пред България, Сърбия и Унгария в момента се работи, а той зависи от това "дали София ще получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ за новия газопровод".

Путин остро нападна България, Европа не трябвало да е като нас

Путин остро нападна България, Европа не трябвало да е като нас

България проявила слабост и неспособност да защити националните си интереси

Руските медии накратко припомнят, че и АЕЦ "Белене" и "Южен поток" всъщност за проекти започнати от Руския и руски държавни фирми, но замразени в един момент.

Припомняме, че вчера Медведев изпрати поздравително писмо до българския си колега Борисов по повод националния празник на страната ни - 141 години от Освобождението на България от турско робство.

Наши дипломати не виждат връзка между визитите на Медведев и на Столтенберг

Наши дипломати не виждат връзка между визитите на Медведев и на Столтенберг

Медведев идва да изтрие спомена от посещението на руския патриарх, смята Весела Чернева

Последните официални двустранни контакти между държавни ръководители на България и Русия се състояха през май 2018 година с последователни визити на българския президент Румен Радев и българския премиер Бойко Борисов. Визитите не завършиха с конкретни решения, въпреки обявеното от президентската институция у нас, че Радев е говорил с руския премиер за преки доставки на природен газ у нас.