Русия е готова да насочи "Турски поток" към европейски държави. Това съобщи президентът на руската държава Владимир Путин по време на среща със сръбския си колега Александър Вучич в Белград, съобщават руски медии.

Газ, Косово и оръжия обсъждат Путин и Вучич

Газ, Косово и оръжия обсъждат Путин и Вучич

Сръбски МиГ-29 ескортират самолета на Путин до кацането му

Руският държавник разкри, че Москва е готова да инвестира 1,4 милиарда долара в Сърбия за продължаване изграждането на газопровода до европейски държави през балканската страна.

По думите му много страни проявяват интерес към такъв проект.

"По отношение на енергийните въпроси, ние сме готови да изпълним проекти за насочване на "Турски поток" към европейски държави, към европейски потребители. Много показват интерес към това", каза той на съвместна пресконференция с Вучич. Но според Путин в крайна сметка всичко зависи от другите страни, включително държавите от ЕС, дали са в състояние да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури.

Путин обвинява Запада в дестабилизиращо господство над Балканите

Путин обвинява Запада в дестабилизиращо господство над Балканите

Осъжда "разрушителната" политика на НАТО в исторически нестабилния полуостров

Снимка 400973

Източник: ЕПА

Във връзка с това той припомни работата по проекта "Южен поток" през България, който според него не е спрян по вина на Русия, но сега София проявява интерес "Турски поток" да преминава през българската територия и да се насочи към Сърбия и Унгария.

"Така че от нас малко зависи, при наличието на такава възможност ще го направим", увери Путин.

Путин разказа, че президентът на Турция Реджеп Ердоган, с който ще се срещне през следващата седмица, се отнася положително към възможността за продължаване на газопровода към Европа.

Сърбия осуети ислямистки атентат срещу Путин

Сърбия осуети ислямистки атентат срещу Путин

Задържан е 21-годишния Алибашич, съобщава се и за терористи в района на Босна

Преди посещението в интервю за сръбски медии Путин разкри, че Газпром работи върху различни варианти за удължаване на газопровода, като един от тях е пренос на газ през България, Сърбия и Унгария. Той подчерта, че страните членки на ЕС трябва да получат гаранции от Брюксел.

Руският държавник каза още в сръбската столица, че с Вучич са обсъдили и военното сътрудничество.

Снимка 400970

Източник: ЕПА

Русия и Сърбия са заинтересовани ситуацията на Балканите да остане стабилна и безопасна, отбеляза той и поясни, че Москва се застъпва за урегулиране на конфликтите.

За съжаление през последно време косовските власти предприеха серия от провокативни стъпки, които изостриха ситуацията, убеден е Владимир Путин и припомни решението на Косово за създаване на армия, което е в нарушение на резолюциите на ООН. Според него действията на Косово могат да дестабилизират Балканите.

Той определи срещата със сръбския си колега като успешна.

Вучич от своя страна съобщи, че са подписали важни споразумения с Русия в много области. Сръбският държавник не вижда натиск от страна на ЕС по отношение на реализирането на "Турски поток". Вучич обяви, че страната иска да получава руски газ чрез "Турски поток".

Снимка 400968

Източник: ЕПА

Двамата държавни глави обсъдиха доставките на газ, напрежението с Косово, сътрудничеството в отбраната и ситуацията на Балканите.

Путин е на еднодневна визита в Белград. По програма Путин ще се срещне с председателя на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, след това той ще посети църквата "Свети Сава".

Проектът "Турски поток" ще е от два газопровода, които ще бъдат с мощност 15,75 милиарда кубични метра газ. Първата тръба е предназначена за доставка на газ за турските потребители, а втората - за държавите от Южна и Югоизточна Европа. По план проектът трябва да се осъществи до края на 2019 г.

Снимка 400969

Източник: ЕПА