Владимир Путин коментира промяната на името на Македония и обвинява САЩ и техните съюзници, че дестабилизират Балканите, като "утвърждават господстващата си роля" в региона, съобщава "Гардиън".

Руският президент критикува това, което той описва като преднамерени усилия за увеличаване на западното влияние в част от света, за която Москва отдавна счита, че попада и в собствената им сфера на влияние.

"Политиката на Съединените щати и някои други западни държави на Балканите, които искат да утвърдят своето господство в региона, е сериозен дестабилизиращ фактор. Това в крайна сметка ще увеличи недоверието и напрежението в Европа, вместо да подобри стабилността", обяснява той.

Путин, който прави коментарите си преди посещение в Белград, най-твърдия регионален съюзник на Москва, осъди "разрушителната" политика на НАТО за разширяване на исторически нестабилния Балкански полуостров.

"Нееднократно сме казвали, че виждаме разширяването на НАТО като реликва на Студената война, зле информирана и разрушителна военна и политическа стратегия", допълва Путин, цитиран от сръбските медии "Вечерне новости" и "Политика".

Лавров пита легитимна ли е промяната на името на Македония

Лавров пита легитимна ли е промяната на името на Македония

Русия има въпроси относно процеса

В рязък контраст с твърденията на Путин, Западът обвинява Москва в широкообхватна намеса в региона, включително подкрепа за опит за преврат в Черна гора през 2016 г., за да осуети превръщането й в 29-ия член на НАТО.

Подобни твърдения за руската намеса в Македония има от страна на САЩ и ЕС, и настояват, че Москва е провела съгласувана кампания за да подкопае присъединяването на бившата югославска република към НАТО.

Миналата година бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис обвини Русия в използването на пари и влияние, за да се противопостави на промяната на името на страната в знакови референдум.

"Вашингтон реши да засили сътрудничеството си с Македония, за да осуети злонамерената кибернетична дейност, която заплашва и двете демокрации", коментира тогава Матис.

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Иска и Китай да използва авторитета си за запазване на мира в региона