Сръбският президент Александър Вучич, по време на среща с руския посланик в Белград Александър Чепурин коментира, че някой умишлено е тласка Сърбия и целия балкански регион към конфликт, съобщава ТАСС.

"Президентът изрази голяма загриженост пред посланика поради създаването на армията на така нареченото Косово, противно на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Президентът поиска да уведоми президента Путин и ръководството на приятелската Русия, че някой сякаш съзнателно тласка Сърбия и региона в конфликт", съобщават от пресцентъра на сръбския президент.

Белград към Москва: Сърбия няма причина да се доверява на НАТО в Косово

Белград към Москва: Сърбия няма причина да се доверява на НАТО в Косово

Сърбия ще продължи да действа сериозно и отговорно

Двамата са обсъдили и предстоящото посещение на руския президент в Сърбия, като заявяват, че "подготовката протича добре".

По-рано, Косово съобщи, че на 14 декември ще се проведе окончателно гласуване за създаването на армия. На 18 октомври парламентът на Косово одобри създаването на пълноправна армия, на база на силите за сигурност.

Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, но гледа към ЕС

Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, но гледа към ЕС

Принудителните решения не водят до стабилност, коментира Ивица Дачич

Александър Вучич поиска от Пекин да използва авторитета си в света, за да запази мира и стабилността на Балканите, по време на среща с посланика на Народна република Китай в Белград, Ли Манчан.

"Президентът уведоми посланика за това, каква опасност е формирането на армията на така нареченото Косово на 14 декември, и го помоли да информира китайското ръководство за развитието на ситуацията в Косово и Метохия.

Могерини призова Сърбия и Косово към диалог

Могерини призова Сърбия и Косово към диалог

Александър Вучич и Хашим Тачи се срещнаха в Брюксел, но срещата завърши без конкретни резултати

Президентът поиска от посланика, Китай да използва авторитета си по света и да помогне за запазването на мира и стабилността", съобщават от президентството.

Китайският посланик коментира, че напълно разбира, че "независимата и миролюбива политика на Сърбия и президента Вучич възпрепятстват определени фактори на международната политика". В същото време "за Китай, Косово и Метохия са неразделна част от Сърбия", допълва китайският дипломат.

Сърбия отбелязва с мащабни военни учения края на Първата световна война

Сърбия отбелязва с мащабни военни учения края на Първата световна война

Никой в ​​региона, освен Румъния, не може да се сравни с нас, коментира Вучич