Никой няма повод да се страхува от косовската армия. Това заяви косовският премиер Рамуш Харадинай, цитиран от черногорски медии.

Той направи изявлението по време на посещението си в Черна гора, където присъства на конференция за Западните Балкани.

Премиерът определи като пропаганда слуховете, че редица държави, признали Косово, ще оттеглят подкрепата си.

Харадинай "препоръча" на сръбския президент да обясни на сънародниците си, че Косово вече не е зависимо от Белград.

Очаквано, от сръбска страна последва остър отговор.

Началникът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че Харадинай няма куража да признае, че Прищина не е независима и за 10 години самообявена независимост не се е приближила до това.

Припомняме, че парламентът на Косово одобри създаването на пълноправна армия, базирана на силите им за сигурност, въпреки възраженията на Сърбия.

Парламентът на Косово одобри създаването на пълноправна армия

Парламентът на Косово одобри създаването на пълноправна армия

За сръбската партия в парламента това нарушава Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН

От 102-те депутати, присъствали на гласуването, 101 гласуваха "за" пълноправна армия. Сръбската партия "Сърбия лист" е напусна залата в знак на протест срещу нарушаването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Създаването на пълноправна армия в Косово бе едно от основните обещания на премиера Харадинай. По-рано той заяви, че реформата на силите за сигурност ще се проведе през март 2018 г. Тази точка е включена в програмата на косовското правителство за периода 2017-2021 г.

САЩ по-рано подкрепиха желанието на Косово да създаде армия, в противоречие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г. Вашингтон обаче настоява това решение да бъде направено чрез изменение на конституцията.

На свой ред Русия предупреди, че създаването на косовската армия ще доведе до опасни последици в провинцията, където ситуацията вече е постоянно се влошава.