Парламентът на Косово одобри създаването на пълноправна армия, базирана на силите им за сигурност, съобщава "Газета Експрес", цитирани от ТАСС.

От 102-те депутати, присъствали на гласуването, 101 гласуват "за" пълноправна армия. Сръбската партия "Сърбия лист" е напусна залата в знак на протест срещу нарушаването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на Сърбия отправи заплаха към Косово

Президентът на Сърбия отправи заплаха към Косово

Вучич не е уточнил какви действия може да предприеме Сърбия

Създаването на пълноправна армия в Косово е едно от основните обещания на премиера на Косово Рамуш Харадинай. По-рано той заяви, че реформата на силите за сигурност ще се проведе през март 2018 г. Тази точка е включена в програмата на косовското правителство за периода 2017-2021 г.

САЩ по-рано подкрепиха желанието на Косово да създаде армия, в противоречие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г. Вашингтон обаче настоява това решение да бъде направено чрез изменение на конституцията.

На свой ред Русия предупреди, че създаването на косовската армия ще доведе до опасни последици в провинцията, където ситуацията вече е постоянно се влошава.

Вучич: Косовската армия няма право да се намира в северната част на Косово

Вучич: Косовската армия няма право да се намира в северната част на Косово

НАТО може да е дало разрешение, но не и сръбското население