Косовската армия няма право да се намира в северната част на Косово. Подобни действия са забранени с международни договори. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от МКД.

Така отговори той на изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че косовската армия ще може скоро без затруднения да се движи и в северната част. 

Припомняме, че от седмици отношенията между двете държави отново се обтегнаха, след като в края на септември  няколко десетки косовски спецназовци нахлуха на територията на населения със сърби северен край, заеха позиции около водохранилището Газиводе, взеха контрола на ВЕЦ "Газиводе", а така също влязоха и в Центъра за екология и развитие в село Зубин-Поток.

Спецсилите на Прищина се изтеглиха от  Северно Косово

Спецсилите на Прищина се изтеглиха от Северно Косово

Сърбия приведе армия и спецполиция в пълна бойна готовност

По-късно те се изтеглиха. 

Две са условията косовски военни да бъдат там, припомни Вучич. Прищина трябва да получи разрешение от НАТО и от местното сръбско население. Не се съмнявам, че Алиансът е разрешил, но второто условие не може да е изпълнено. Иначе могат да говорят, каквото си искат. 

Нормално е и сръбският президент да се движи навсякъде, но аз не го правя, отговори Вучич на твърденията, че косовският му колега има това право. 

По повод ситуацията в Косово президентът на Сърбия Александър Вучич приведе в края на септември в пълна бойна готовност армията и спецсилите на полицията на Сърбия. Той изрази протест пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.