Сръбската армия бе преведена в пълна боеготовност във връзка със ситуацията в Косово, съобщи ТАСС, позовавайки се на TANJUG, която цитира източник в президентската администрация.

Тези мерки сръбските власти предприеха след като косовските спецсили влязоха в Центъра за екология и развитие в Зубин Поток и завзеха резервоара и водноелектрическата централа "Газивод".

Заповедта е изпратена до Генералния щаб на въоръжените сили на страната. В съответствие със заповедта и вътрешният министър Небойша Стефанович мобилизира всички сили на специалните части на сръбската полиция.

По-късно спецсилите на Прищина се изтеглиха от Северно Косово.

Спецсилите на Прищина се изтеглиха от  Северно Косово

Спецсилите на Прищина се изтеглиха от Северно Косово

Сърбия приведе армия и спецполиция в пълна бойна готовност

Водната електроцентрала "Газивод" и подстанцията "Валак" са ключови енергийни съоръжения в северната част на Косово и принадлежат към сръбската мрежа. Приходите от водноелектрическата централа, според някои източници, възлизат на десетки милиони евро годишно. Тук се намира ключовият за северно Косово - канал Ибр-Лепенец.

По-рано косоварите многократно заявяваха, че ВЕЦ "Газивод" трябва да бъде включена в енергийната система на Косово.

Косовският парламент провъзгласи независимост в края на едностранен порядък през февруари 2008 г. През 2010 г. Международният съд на ООН призна това решение за легитимно. В последните месеци Белград и Прищина активно обсъждат "компромисно решение", свързано с коригиране на границите и размяна на територии.

САЩ поддържа идеята, настоявайки за "окончателно споразумение", което предполага корекция на границите на Сърбия и непризнатата република.

В свое изявление германският канцлер Ангела Меркел на 13 август по време на среща с председателите на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звездич се обяви срещу промяна на границите на Балканите, подчертавайки, че всички страни на региона имат перспектива за влизане в европейското семейство.