Спецсилите на Прищина се изтеглиха от Северно Косово, съобщиха TANJUG и радио Б92, цитирани от ТАСС.

Приведоха сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово
Обновена

Приведоха сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово

Спецсили на Прищина завзеха резервоара и ВЕЦ "Газивод"

Началникът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че днешното положение е опасно. Припомняме, сръбската армия и полиция бяха в повишена бойна готовност заради завладяването от Косовски спецсили на резервоара и ВЕЦ "Газивода". Джурич сравни ситуацията с началото на арабско-израелския конфликт.

Косовските спецсили ROSU напуснаха сръбския автомен край. За това обяви в събота привечер Марко Джурич.

"Спецсилите ROSU напуснаха Северно Косово и Метохия около 16:00 часа (17:00 българско време - б.р.)", каза Джурич пред агенция TANJUG.

Той разкритикува НАТО и ЕС, които не реагираха на ситуацията. При това представител на международната служба на ЕС съобщи преди време пред журналисти в Брюксел, че ЕС "поддържа контакт с всички страни" и ги призова да действат спокойно и сдържано".

По-рано в събота няколко десетки косовски спецназовци нахлуха на територията на населения със сърби северен край - подобни действия са забранени с международни договори. Спецсилите заеха позиции около водохранилището Газиводе, взеха контрола на ВЕЦ "Газиводе", а така също влязоха и в Центъра за екология и развиите в село Зубин-Поток.

По думите на Джурич, това е направено заради визита в северния край на лидера на Косово Хашим Тачи. В изявлението си в ефира на телевизия "Пинк" председателят на парламентарния комитет за Косово и Метохия на Народната скупщина (парламента) на Сърбия Милован Дрецун, разходката на Тачи целеше да се повиши популярността му в косовскоалбанския електорат на фона на вътрешни проблеми.

По повод ситуацията в Косово президентът на Сърбия Александър Вучич приведе в пълна бойна готовност армията и спецсилите на полицията на Сърбия. Той изрази протест пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.