Сърбия провежда големи военни учения и отбелязва 100 години от края на Първата световна война, показва сила на фона на нарастващо напрежение с Косово, съобщава АП.

Маневрите с името "Век на победителите", включват 8 000 войници, 100 танка и изтребители Миг-29, доставени от Русия.

Сръбски официални лица са особено обезпокоени от плановете на косовското етническо албанско ръководство да превърне своите сили за сигурност в редовни армейски войски. Сърбите предупредиха за неуточнени мерки за предотвратяване на това движение и за "защита" на сръбското малцинство в Косово.

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия

Напрежението между Сърбия и Косово се покачва

Сръбският президент Александър Вучич, който присъства на военните учения, проведени в различни части на Сърбия, заяви, че балканската страна ще укрепи своите "офанзивни" сили с ново оборудване, включително хеликоптери, 30 бойни танка от Русия и дронове от Китай.

"Ние сериозно укрепваме нашата армия. Никой в ​​региона, освен може би Румъния, не може да се сравни с нас", обясни Вучич пред сръбската телевизия RTS.

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич

Сърбия често е погрешно обвинявана за започването на Първата световна война след като сръбският националист Гаврило Принцип убива австро-унгарският престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево през 1914 г., задействайки поредица от събития, които в крайна сметка водят до войната.

Сърбия губи около половината от мъжкото си население по време на четиригодишната война, включително 130 000 войници в поредица от битки на Балканите. 

Провежданите учения, като мащаб и сложност могат да се сравнят с проведени през 1971 и 1975 г. "Оттогава никой не се осмелявал да демонстрира такава сила и организация", коментира министърът на отбраната Александър Вулин.

Сърбия модернизира армията си и получава 30 броя Т-72S от Русия

Сърбия модернизира армията си и получава 30 броя Т-72S от Русия

Сърбия започва модернизация на своя основен танк М-84А и на леките бронирани машини М-80А