Русия има въпроси относно легитимността на процеса за промяна на името на Македония, заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Македонският парламент прие изменение в конституцията в петък, за да преименува страната в Република Северна Македония по споразумение с Гърция, за да се сложи край на 27-годишния спор между съседните страни.

Решаването на въпроса с името може да отключи кандидатурите на Македония за присъединяване към НАТО и Европейския съюз.

Москва: Решението на Скопие за името е наложено отвън

Москва: Решението на Скопие за името е наложено отвън

Не отразява волята на македонския народ

"Да живее Република Северна Македония. Нашата страна написа история. Сънят стана реалност. Започна изпълнението на Преспанския договор за членството в НАТО и ЕС", заяви македонският премиер Зоран Заев, след като парламентът в Скопие ратифицира Договора от Преспа.

Министерството на външните работи на Гърция отговори остро на Москва, като според ведомството Русия се намесва във вътрешните работи на Гърция, което не съответства на двустранните отношения.

Защитавайки споразумението за името между Атина и Скопие, Ципрас отбеляза, че той и бившият външен министър Никос Кодзиас са се възползвали от "историческата възможност" за разрешаване на проблема. "Моята съвест и моето патриотично задължение изискваха от мен да използвам тази историческа възможност за разрешаване на македонския въпрос, като знаех, че ще има политическа цена", защити той решението си.

Промяната на името на Македония оставя дълбоки политически белези

Промяната на името на Македония оставя дълбоки политически белези

Борбата за промяна на името отразява реалностите на политическата динамика в региона