Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова депутатите да подкрепят правителството. Той отправи призива в началото на дебатите в парламента преди поискания от Ципрас вот на доверие, пише "Катимерини".

Ципрас отбеляза, че през последните месеци правителството е прокарало важно законодателство и е завършило изменението на конституцията.

Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

Каменос заплашва ПГ на "Независими гърци" с оставки, ако подкрепят Ципрас

Защитавайки споразумението за името между Атина и Скопие, Ципрас отбеляза, че той и бившият външен министър Никос Кодзиас са се възползвали от "историческата възможност" за разрешаване на проблема.

"Моята съвест и моето патриотично задължение изискваха от мен да използвам тази историческа възможност за разрешаване на македонския въпрос, като знаех, че ще има политическа цена", защити той решението си.

Ципрас повтори, че "разводът" с бившия военен министър Панос Каменос е дошъл заради разногласия за Преспанското споразумение. Той смята, че Каменос е сгрешил с решението си.

Снимка 400447

Източник: ЕПА

Премиерът нападна и опозиционната партия "Нова демокрация", че се опитва да притиска депутати, които заявяват, че ще подкрепят Преспанското споразумение. Според разпространявана информация депутати са получили заплахи по телефона.

Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

Скопие ратифицира ключов договор за ЕС и НАТО

В понеделник вечерта полицията арестува 62-годишен мъж, който е признал, че е отправил заплахи към депутати, след като видял съобщение в социалните мрежи на представител на "Нова демокрация", в което призовава гражданите да окажат натиск върху депутатите, които подкрепят Преспанското споразумение.

Ципрас каза още, цитиран от ТАСС, че споразумението със Скопие е изгодно за Гърция. По думите му сделката е правилна и патриотична стъпка, която е в полза на държавите. Той смята, че споразумението увеличава водещата роля на Гърция на Балканите и в източната част на Средиземно море в момент на напрежение с Турция.

Според гръцката опозиция споразумението е във вреда на Гърция.

Правителството се нуждае от подкрепата на 151 депутати в 300-местния парламент, за да оцелее. Ако не получи, Ципрас ще обяви предсрочни избори. В момента Ципрас разполага със 145 депутати, но може да си осигури необходимите 6 депутати, след като законодатели от "Независими гърци" отказаха да се подчинят на Каменос.

Гласуването ще се проведе в сряда вечерта.