Решението на македонските депутати за промяна на името на страната я поставя на международната сцена, но съмнителният начин, по който е спечелен вотът, оставя дълбоки политически белези и съмнения относно върховенството на закона, пише "Политико" в своя статия.

Парламентът на малката балканска държава гласува за смяна на името на страната в Република Северна Македония в петък вечерта в опит да пристъпи към присъединяване към НАТО и потенциално, към Европейския съюз.

Въпреки че тази стъпка бе широко приветствана от международната общност, гласуването бе помрачено от твърдения за подкупи и политически мръсни трикове. Активистите от опозицията и гражданското общество твърдят, че страната трябва да пристъпи към промяна с акцент върху съдебните реформи, които ще са необходими за присъединяване към ЕС.

Осемдесет и един депутати приеха измененията на конституцията след тридневни интензивни преговори. Министър-председателят Зоран Заев се нуждаеше от мнозинство от две трети, или 80 от 120-те депутати в страната, за да ратифицира сделката, която бе сключил през юни с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Гърция блокира членството на Македония както в НАТО, така и в ЕС от началото на 90-те години на миналия век, като твърди, че името нарушава културно и териториално територията на нейния регион с името Македония.

Решението да се промени името на страната е "трудно", обясни Заев , но "по-добра сделка не може да бъде постигната и без споразумение с Гърция няма да има НАТО и Европейски съюз" В събота Заев призова Гърция също да ратифицират сделката.

"В този процес не е имало нищо свободно и честно. Беше точно обратното. За мен това беше най-отвратителното нещо, което съм виждал в македонската или регионалната политика", обясни Александър Николоски от ВМРО-ДПМНЕ.

Външният министър Никола Димитров заяви, че страната е показала своята отдаденост към европейските ценности. "Ние поехме отговорността върху нашата съдба. Ние правим история, като отваряме нашето бъдеще ", обясни той.

Лидерите от държавите-членки на НАТО и ЕС поздравиха новата Република Северна Македония. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства "важния принос за стабилен и проспериращ регион". Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написа, че петъкът е исторически ден и се надява, че "ще създаде положителна динамика за помирение в целия регион на Западните Балкани".

Министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт заяви, че гласуването "доближава страната до по-сигурно, стабилно и проспериращо бъдеще в сърцето на евроатлантическата общност".

Повечето депутати са съгласни, че бързото присъединяване на страната към НАТО носи значителни ползи. Има надежда, че това ще гарантира защита срещу нарастващата намеса на Русия, както и предотвратяването на вътрешните заплахи в една държава, раздирана от 2015 г. чрез поредица от дълбоки политически кризи.

"В тази страна, всеки отделен аспект на държавността се оспорва от една или друга група. Основното постижение на завършването на процеса е стабилността," коментира Люпчо Петковски, изпълнителен директор на базирания в Скопие Център за европейски стратегии.

Но през последните седмици се увеличават притесненията, че лошият път към мнозинство от две трети може да доведе до по-задълбочени раздори. Националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ бойкотира гласуването, заявявайки, че новото име заплашва македонската идентичност. Те също така обвиниха Заев, че използва "изнудване и заплахи", за да го прокара.

Възраженията засягат независима парламентарна група от осем отстъпници на ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха промяната на името. Твърди се, че правителството печели подкрепа, като подава спорна амнистия за привържениците на ВМРО, които са съдени за предполагаемо участие в нападение срещу парламента през април 2017 г., по време на което са ранени близо 100 души. Заев и неговата лявоцентристка партия отричат подобна сделка.

"Беше очевидно за всички, че това е търговия с върховенството на закона и съдебната система, за да получат гласовете", каза Николоски.

Македонският парламент прие новото име на страната
Обновена

Македонският парламент прие новото име на страната

Конституционните промени бяха гласувани от депутатите

Има и други съмнения относно това как е спечелено гласуването. На 28 декември група от 17 македонски НПО обвини депутатите за прокарване на множество промени в наказателния кодекс, които позволяват намалени наказания или дати на изтичане на някои случаи в Специалната прокуратура, която разследва престъпленията, свързани със скандал за подслушване, с който Македония попадна в политическа криза през 2015 г.

Трима от осемте дезертьори на ВМРО-ДПМНЕ, включително бившия министър на културата Елизабета Канческа-Милевска, са свързани с такива случаи. "Безнаказаността е жива", предупреждават неправителствените организации в отворено писмо.

Фани Каранфилова-Пановска, изпълнителен директор на Фондация "Отворено общество" Македония, която подписа писмото на НПО, заяви, че промяната на името е "много добро нещо" за страната, "имахме нужда от това ... но цената може да е била твърде висока по отношение на дерогацията на върховенството на закона."

Пановска и други наблюдатели са загрижени, че ако Македония не предприеме съдебни реформи и не засили борбата с организираната престъпност и корупцията, държавите-членки на ЕС биха могли да забавят началото на преговорите за присъединяване - както направиха миналия юни.

"Съществуват сериозни опасения за начина на провеждане на процеса и че болезнените компромиси, направени в името на постигане на резултат, ще бъдат трудни за преодоляване, за да се възползват изцяло от новите възможности на евроатлантическата интеграция", коментира анализаторът и Ерик Мантон.

Не е ясно дали някои държави-членки на ЕС ще оценят стъпките, предприети в този процес като противоположни на ценностите на ЕС, и дали смятат, че това е пречка за стремежите на страната към ЕС, допълва Мантон.

Флориан Бийбър, професор по история и политика в Югоизточна Европа в университета в Грац коментира, че борбата за промяна на името отразява реалностите на политическата динамика в региона. "Това показва фундаменталната дилема да се опитваме да разрешим такъв важен политически спор. Каква е цената, която си струва да се плати по отношение на сключването на сделка, която не е точно прозрачна, но която по определен начин постига ратификация", допълва той.

"Допреди няколко месеца никой не можеше да предскаже резултата от този процес. Страната се движи напред и това е процес, който не може да бъде спрян", заяви Ивана Туфегджич, депутат от партията в Заев.

Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

Зоран Заев: Да живее Република Северна Македония

Скопие ратифицира ключов договор за ЕС и НАТО