В Сърбия е предотвратено покушение срещу Путин, нападателят е планирал да атакува руския президент с пушка и експлозиви, съобщават руски медии.

Според сръбското издание "Информър" служителите на реда са насочили вниманието си към 21-годишния Армин Алибашич на 15 януари, когато са решили да проверят голямата му раница. По време на претърсване в раницата полицията намира пушка със снайпер.

По време на претърсването, в задържаният са намерени оръжия, компоненти и оборудване за създаването на взривно устройство, проводници, детонатори и специални телефони. Намерен е и флагът на терористичната организация ДАЕШ "Ислямска държава", открита е и екстремистка литература, разпространяваща нейните възгледи.

Полицията е проверила кореспонденцията на Алибашич и установява, че се готви да атакува руския президент в деня на посещението му в Белград. Задържаният е свързан и с ислямистко движение в Босна и Херцеговина.

"Ал Кайда" в Босна и Херцеговина и други терористични групи действат в региона, като много от тях са възникнали по време на босненската война и междуетническите конфликти на територията на бивша Югославия. Експерти смятат, че задържаният е свързан с тази организация или е част от тях.

В Сърбия кръщават църква на Путин

В Сърбия кръщават църква на Путин

На него вече са кръстени село, восъчна фигура, сливова ракия и няколко кафенета

Сръбските власти твърдят, че нищо не застрашава посещението на Путин. "Полицията ще предприеме всички мерки за премахване на всякакви рискове", коментира Слависа Кръстич, началник на отдела за сигурност на чуждестранните лица и делегации на сръбското вътрешно министерство. Той обаче не коментира информацията за задържането на Алибашич и неговите намерения.

Руският президент трябва да посети Сърбия в четвъртък, 17 януари. По време на срещата се предвижда Владимир Путин и сръбският президент Александър Вучич да обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество в областта на иновациите, технологичното развитие, енергетиката и селското стопанство.

"Нашите отношения ще станат по-качествени, ще добавим ново съдържание към споразуменията, което ще задълбочи още повече отношенията ни и ще даде определени привилегии както на Сърбия, така и на Русия", коментира Велко Одалович, генерален секретар на сръбското външно министерство.

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия

ЕС да даде зелена светлина