Няма връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на руския премиер Дмитрий Медведев. Това заяви директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева пред Нова телевизия. Мнението й бе подкрепено и от бившия зам.-външен министър Любомир Кючуков.

Според нея функцията на руския премиер е много стеснена. Тя е в изпълнителната власт и няма голяма връзка със сферата на сигурността и отбраната.

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене"

Чернева акцентира, че Медведев идва с изцяло икономически дневен ред. "Посещението на Медведев е с цел да изтрие спомена от миналогодишното руско посещение тук на руския патриарх, който успя да нахока и президента, и премиера, и българското общество. Руската политика гледа на този тип посещения единствено от своята гледна точка с много асиметрия в това. За Русия България не е равнопоставен партньор и това си личи в жестове и послания", каза Чернева.

Медведев на посещение у нас

Медведев на посещение у нас

Той ще проведе срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов

Тя бе категорична, че и при изграждането на "Турски поток", както и при "Южен поток", страната ни е изправена пред корупционен риск.

"Става дума за транзит на газ, а не за потребление. Като е хъб - идеята е да продава газ от най-различни места, т.е. освен руски газ, трябва да има и някакъв друг. И всъщност едва тогава тази идея ще бъде реализирана и натам трябва да насочим усилията си. Най-големият риск е корупционният. ЕК ликвидира възможността за строене на "Южен поток", защото трябваше да има и други играчи. Корупционният риск продължава да е същият", посочи тя.

В липсата на връзка между посещението на Дмитрий Медведев днес и на генсека на НАТО Йенс Столтенберг преди дни, уверява и директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков. Кючуков е бивш зам.-министър на външните работи, също смята, че няма връзка между посещенията на Столтенберг и Медведев.

"Заради двустранните отношения руският премиер е тук. В двустранен план, за съжаление, отношенията са може би в най-ниската си точка през последните 75 години. Ако говорим за рестартиране, каквато амбиция беше обявена от българска страна с двете посещения през май миналата година, бих казал, че засега не се е състояло и ако има някакви плюсове в двустранните отношения - това е, че не задълбаваме надолу", обясни Кючуков.

Според Кючуков, интересът на България към трасето на газопровода "Турски поток" е очевиден. Той смята, че България е в благоприятна позиция.