Преминаването на газопровода "Турски поток" през България не е стъпка към диверсификация на енергийните източници, а само ще се утвърди монопола на "Газпром" и ще увековечи руския монополен грабеж в енергийната сфера.

Това се казва в официална позиция на Атлантическия съвет на България, изпратена до президента, председателя на Народното събрание, премиера, Европейската комисия, Главната квартира на НАТО, посолствата на партньорските държави от НАТО и ЕС, Западните Балкани и Черноморския регион.

"АСБ категорично не приема провокативните опити за ерозиране на евроатлантическия път на България, част от които са думите на президента Румен Радев пред журналисти на срещата на страните от Източния фланг на НАТО (инициативата Б9), в смисъл, че присъства на тази среща, за "да не допусне друг да решава бъдещето на българските енeргийни интереси", като призива му бе "да материализираме интересите си, а не да ставаме заложник на чужди интереси", посочват от обществената организация.

От Атлантическия съвет предупреждават, че ако страната ни се поддаде на натиска от страна на Кремъл и реализира поредните руски енергийни интереси, България рискува напълно да загуби своята енергийна независимост, което е равносилно на загуба на националния ни суверенитет.

Атлантиците призовават българското правителство и българските народни представители да не допускат това да се случи.

Пълният текст на обръщението:

Атлантическият съвет на България /АСБ/ с нарастваща тревога следи декларираните намерения на отговорните държавни институции в България за продължаване на газопровода "Турски поток" през България. Предвижда се този руски проект, който странно защо на българска територия се нарича "газов хъб Балкан", да премине от турската до сръбската граница.

АСБ е убеден, че така няма да се осъществи диверсификация на източниците за доставка на природен газ до България, а само ще се утвърди монопола на руската компания "Газпром" и ще се увековечи руският олигархичен и монополен грабеж в енергийната сфера.

АСБ категорично не приема провокативните опити за ерозиране на евроатлантическия път на България, част от които са думите на президента Румен Радев пред журналисти на срещата на страните от Източния фланг на НАТО (инициативата Б9), в смисъл, че присъства на тази среща, за "да не допусне друг да решава бъдещето на българските енергийни интереси", като призива му бе "да материализираме интересите си, а не да ставаме заложник на чужди интереси".

АСБ за пореден път обръща внимание на българския президент, че Република България е член на НАТО и ЕС и с нашите съюзници ние имаме общи интереси. Като "чужди" на нашите национални интереси могат да се определят интересите на Руската федерация. България материализира националните си интереси чрез многомилиардната финансова подкрепа на Европейския съюз и гаранцията за свободата и независимостта ни, благодарение на членството ни в Североатлантическия алианс.

Ако нашата страна се поддаде на натиска от страна на Кремъл и реализира поредните руски енергийни интереси, то тя ще стане дългосрочен заложник на една враждебна геополитика. Това ще направи България още по-силно зависима от Русия, държава, която е превърнала енергийните доставки в основен стълб на завоевателната си външна политика. Съществува реално опасност България да бъде употребена като руски "троянски кон" в ЕС и НАТО. Декларативните изявления, че това не отговаря на истината са незадоволителни. Защото към момента делата ги опровергават. Тоталната зависимост на българската енергетика от Русия ще постави пред свършен факт всяко следващо българско правителство. Реализацията на руските енергийни проекти на територията на България ще доведе до още по-голяма политическа зависимост на страната ни от политиката на Кремъл.

АСБ се обявява категорично против призива на президента Румен Радев правителството "да материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България", което разбираме като призив двете страни окончателно да се договорят или сключат дългосрочни търговски споразумения в областта на енергетиката.

От България руският премиер трябва да си отиде с празни ръце, защото днешният политически режим в тази страна не случайно е обект на международни санкции заради водената агресивна политика, която заплашва както българската, така и европейската сигурност.

АСБ предупреждава, че при договореност с Русия в този момент България рискува напълно да загуби своята енергийна независимост, което е равносилно на загуба на националната ни независимост!

Експертите на Програма " Енергийна сигурност и независимост" към Атлантическия съвет на България напомнят, че:

  1. 1. Българската държавна компания "Булгартрансгаз" има валиден договор за транзит на газ с руската "Газпром Експорт" до 2030 година!

    С валидна клауза "ship or pay" - транзитирай или плати. Това означава, че

    независимо дали се осъществява или не транзит на газ през българска територия, държавата има гарантирани над един милиард щатски долара приход в следващите 10 години.

    "Турски поток" е част от политическата стратегия на Русия срещу Украйна. Но това е стратегия и срещу Европа. По агресивни и нехуманни геополитически причини Русия е решила да спре доставките на газ през Украйна за Европа, а това означава и през България. Русия иска да ни лиши от приход от един милиард долара. Това означава да се откажем от сигурния приход от 1 милиард долара и същевременно да заплатим 3 милиарда лева, за да изградим газопровод, по който Русия да реализира своя "турски поток" към Сърбия, където 100% от газопреносната мрежа е в руски ръце и където европейските правила не важат. Практически ние ще имаме блокиран изход в посока Сърбия и това е поредна провокация срещу нашата страна и Европейския съюз. Предателство спрямо проевропейските амбиции на демократична Украйна.

  2. В този казус, не България има проблем, а руския "Газпром Експорт", при който ако реши да смени точката на доставка и да лиши страната ни от транзит, трябва да ни плати 1 милиарда долара или един милиард и седемстотин милиона лева неустойки до 2030 г.!

    С подобен ресурс българската компания "Булгартрансгаз" може да поема всякакви потоци от други страни и действително, а не на думи да превърне България в кръстопът на газов транзит. Ние може да участваме в изграждането на газопровода от Израел до Гърция и Италия, да изградим забавените вече 10 години конекторни връзки с Гърция, Румъния и Турция, да купуваме евтин втечнен газ през терминал в Александруполис и пр.

  3. От държавното дружество "Булгаргаз" са поискали присъствие на входа на "потока" от Турция, но не са заявили никакъв капацитет.

    Това означава, че тази фирма ще продължи да получава количествата газ (поне докато не се смени входната точка) по старото трасе, през Украйна и Румъния. По този начин, на практика, се блокира дейността на "хъба" и в посока Украйна. Това демаскира лъжата, че се налага "да нарежем за скрап старите си газопроводи", както твърдят добре платени проруски комисионери.

  4. Руската компания "Газпром Експорт" ще трябва да плаща неустойки за неизползвания капацитет от тази част на "Трансбалкански газопровод" в участъка "Негру вода - Провадия" по сега действащия договор. Съществуват реални опасения, че е възможно "Булгартрансгаз" да прояви снизходителност чрез добавяне на анекс и да опрости за пореден път поредните нарушения на договорите от страна на руските монополисти.
  5. Ако някой иска да изнася газ по това трасе от "Транс-Балканския газопровод" в посока Украйна за Западна Европа, то ще може само и единствено чрез суапови сделки, естествено с благоволението на руснаците, т.е. и в тази посока ще имаме пълен контрол от страна на Газпром.
  6. Грубите сметки по разширението на газопреносната ни система показват, че ще трябва да вложим в изграждане на новия газопровод около 3 милиарда лева сега, за да получим след 20 години пак около 3 милиарда лева!

    И тъй като тази сметка е вярна, зад нея прозира националното предателство.

  7. Не е ясно кой ще купува природния газ, който ще влиза в България през "Турски поток" и е напълно възможно газопроводът да остане празен или да работи с намален капацитет. Проектът за строителство на тръбата обслужва само интересите на проруски олигархични кръгове в България и строителните компании, които ще бъдат ангажирани с него.

Сценарият с измисления "газов хъб" е поредна издънка на "тройния руски шлем", който не е икономически, а геополитически проект за многолетен монополен руски енергиен грабеж и изсмукване на български национален доход чрез национално предателство, маскирано като загриженост за диверсификация.

АСБ заявява, че вместо да участва в кремълския сценарий за "газов хъб", българското правителство трябва да разработи алтернативен сценарий за истинска, а не мнима диверсификация на доставките и транзит на газ през територията на България. Оправданието със започналото строителство на "Северен поток-2" е несъстоятелно. Защото не Германия плаща на Путин да заобикаля Украйна в нарушение на европейските правила, а точно обратното - Путин ще плати 40 милиарда долара, за да осъществи своя геополитически антиевропейски проект.

А според антибългарския сценарий Москва настоява България да плаща, за да може режимът на Владимир Путин да прокара своя геополитически и антиевропейски интерес през нашата територия и за наша сметка!

Атлантическият съвет на България призовава българското правителство и българските народни представители да преустановят незабавно изпълнението на този антибългарски сценарий, който води до окончателно циментиране на енергийната зависимост на България от Руската федерация.

А това е против националните ни интереси.

Атлантическият съвет на България се обръща директно към премиера Бойко Борисов с призив:

Г-н премиер, престанете да охранвате с парите на българските данъкоплатци руски политици и олигарси. Ваш дълг по Конституция и по национална съвест, е да защитавате независимостта на България!