Това, че Русия може да разположи ракетите си навсякъде, е констатация на факти и то много сериозна. Това заяви директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков пред БНР в коментар на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Припомняме, Кючуков е и бивш зам.-министър на външните работи.

По думите му върху съдържанието на разговорите на Столтенберг у нас естествено се отразява обстановката в света и най-вече в Европа, затова е важно да чуем какво ни казва той.

Като акцент от думите на Столтенберг в София българският дипломат изтъкна фразата: "Трябва да сме подготвени за свят, в който Русия може да разположи ракетите си навсякъде".

Припомняме, двудневната визита на генсека на НАТО в България е част от обиколката му в страните членки на НАТО от Източна Европа във връзка с 15-годишнината от тяхното приемане в Алианса и 75-годишнината на самия Алианс.

"Големият въпрос е как продължава това изречение - дали в посока как да предотвратим разполагането на такива ракети или като обосновка за необходимостта и ние (НАТО) да настъпим към такова разполагане", подчерта Кючуков.

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде
Обновена

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде

Борисов влага сърце и душа да сме държава, способна на сериозни военни действия

Според него тук е ключова българската позиция по въпроса защото в момента тече процес на преосмисляне както на евроатлантическите отношения, така и на вътрешно прегрупиране в рамките на самото НАТО. Разбира се, Европа се стреми към това да не премине в публична конфронтация със Съединените щати.

"Докато страните съседки на Русия и бившият Съветски съюз виждат основната заплаха от Русия, то страните от Централна и Южна Европа по-скоро виждат рисковете не директно в Русия, а в конфронтацията с Русия, включително и на първо място Германия. Тя нееднократно е обосновала тезата за неделимостта на европейската сигурност, т.е., че тя трябва да се гради не без и срещу, а съвместно с Русия. Точно тук е въпросът къде България вижда своето място", каза Кючуков.

Румен Радев очаква да ползваме опита на НАТО при модернизацията на армията ни

Румен Радев очаква да ползваме опита на НАТО при модернизацията на армията ни

Северна Македония в НАТО е сигнал за Балканите, единодушни Радев и Столтенберг

По думите му през последните години страната ни "не е сред източноевропейските ястреби по отношение на Русия, но от друга страна тя е винаги съгласна по отношение на САЩ". "Ситуацията е изключително тежка - тя няма еднозначни отговори, но има две задължителни условия, за да защитава България своя интерес", допълни директорът на Института за икономически и международни изследвания.

Радев зове правителството да материализира визитата на Медведев

Радев зове правителството да материализира визитата на Медведев

Радев решен да не допуска друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

Според дипломата страната ни трябва да формулира и аргументира свои позиции в рамките на НАТО, за да може това да се отразява върху общите позиции на НАТО.

Тези позиции трябва да бъдат приети и от вътрешната ни политика, а не да бъдат вътрешно бламирани. Според него сякаш най-трудно във формирането на българската позиция по външнополитически въпроси е постигането на вътрешнополитическо съгласие по основните цели и приоритети, български, в тази сфера.