Президентът Румен Радев, който е в словашкия град Кошице за среща на високо равнище във формат Б9, обясни, че определените текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни за България инфраструктурни проекти в сферата на енергетиката.
По думите на държавния глава тези текстове трябва да бъдат извадени от декларацията, той вече направил необходимото по въпроса.

"Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти", категорично заяви Радев в отговор на журналистически въпрос.

Президентът се обърна към правителството - той се надява управляващите да "материализират визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България", а не страната ни да става заложник на чужди интереси.

"За съжаление, неформалната инициатива Б9 се отделечи от замисъла си и създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници (държави членки на НАТО - бел. ред.) подходи. Считам, че алиансът има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато този регионален формат изостря риториката в НАТО, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от алианса", тълкува още Радев.

В рамките на международния форум Б9 деветте държави, който участват - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша - координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди да се състои среща на върха.

Този път ще бъдат обсъдени въпроси на сигурността в рамките на колективния подход на НАТО.

Радев иска запазване на политиката на отворени врати на НАТО

Радев иска запазване на политиката на отворени врати на НАТО

Без гарантирането на сигурност е невъзможно да постигнем устойчива стабилност на Балканите

Припомняме, премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристига на посещение в България на 4 март, понеделник, само ден след националния празник на България.
Медведев ще дойде у нас по покана на  правителството.

Припомняме и че миналата 2018 година по случай 3 март президентът Радев покани на визита у нас президентът на Русия Владимир Путин.
Визитата обаче не се осъществи. Вместо това в България пристигна руският патриарх Кирил.

Между два потока, та "уйде коня у реката"

Между два потока, та "уйде коня у реката"

Опитът на Борисов да угоди на всички с "Турски поток", може да ни остави с празни ръце