Московският и на цяла Русия патриарх Кирил пристигна на правителствения ВИП на летище София. Той е на тридневна визита в България по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство, съобщиха от администрацията на президента. 

Много се радвам, че пристигам в гостоприемната България. Много неща в света се променят, но тези неща които сближават нашите два народа, остават неизменни, каза при пристигането си патриарх Кирил.

Негово Светейшество бе посрещат от Старозагорския митрополит Киприан - председател на комисията по посрещането, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкият епископ Герасим, архимандрит Василий.

Снимка 343303

Източник: пресцентър Президентство

От страна на държавата на летището бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателя на парламента Емил Христов и Емил Велинов, Директор на Дирекция Вероизповедания към МС.

Руският патриарх Кирил симпатизира на позицията на БПЦ за Истанбулската конвенция

Руският патриарх Кирил симпатизира на позицията на БПЦ за Истанбулската конвенция

Църквата помага и за освобождаването на човека от новите идоли, смята Н. Св. Кирил

Духовният лидер на Русия се отправи към Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където ще бъде посрещнат от българския патриарх Неофит заедно с митрополитите членове на Св. Синод и епископите. Там ще бъде отслужен молебен от патриарх Кирил с източен хор под ръководството на Л. Игнатов.

По-късно ще има официална среща в приемния салон на Св. Синод.

Снимка 343301

Източник: пресцентър Президентство

Предвижда се след това българският патриарх Неофит и руския му гост Кирил да отпътуват за Стара Загора, където ще бъдат посрещати от Старозагорския митрополит Киприан.

В събота, 3 март, двамата патриарси ще отслужат благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка.

Руският патриарх Кирил идва в България

Руският патриарх Кирил идва в България

Очаква се да пристигне в началото на март

След това ще имат благодарствен молебен в манастирския храм-паметник "Рождество Христово", където ще присъстват президентът Румен Радев и председателят на 44-то народно събраниен Цвета Караянчева.

По-късно те ще отидат до връх Св. Никола /Шипка/, където ще има заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Там ще пее хорът на Московската патриаршия.

Вечерта на националния празник на България руският патриарх Кирил ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов.

На срещата в Министерския съвет ще присъстват митрополитите Иларион, Сергий, протойерей Николай Балашов, протойерей Игор Якимчук, архимандрит Филип и посланика на Русия в България Анатолий Макаров.

Снимка 343299

Източник: пресцентър Президентство

Българският и руският патриарх Неофит и Кирил ще присъстват на тържествената заря-проверка по случай националния празник на Република България на площад "Народно събрание" пред паметника "Цар Освободител".

В неделя сутринта руският патриарх ще присъства на Съборна Света Литургия в храм-паметника Св. Александър Невски.

Следобед руският патриарх ще се срещне с президента Румен Радев. В руската черква - храм-подворие "Св. Николай" ще бъде посрещнат Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и съпътстващата го делегация.

За 3 март движението през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката

За 3 март движението през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката

Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт